A.F.Th. van der Heijden krijgt museum in Eindhoven

In november 1978 maakt A.F.Th. van der Heijden (1951) onder het pseudoniem Patrizio Canaponi zijn schrijversdebuut met Een gondel in de Herengracht en andere verhalen. Dit jubileum van veertig jaar schrijverschap is in Geldrop en Eindhoven aanleiding voor een eerbetoon aan de auteur, die zijn jeugd in beide gemeenten doorbracht en er veel over schreef.

Stichting De Tandeloze Tijd – een naam die verwijst naar de gelijknamige romancyclus – heeft het initiatief genomen voor een heus museum dat gewijd is aan Van der Heijden. Een locatie is al gevonden: de voormalige bibliotheek in het klooster Mariënhage van de Paters Augustijnen in het centrum van Eindhoven. Geldrop, het dorp waar toen nog ‘Adri’ van der Heijden geboren en getogen is, betuigt zijn waardering met een literaire wandeltocht langs plekken die een rol spelen in de verhalen en romans. Door de bedenkers van de tocht omschreven als ‘een juwelendoos vol jeugdherinneringen’.

De stichting verwacht dat het museum over drie jaar zijn deuren kan openen, meldt het ED. De kosten worden geschat op drie miljoen euro. Van der Heijden heeft zijn medewerking al toegezegd, onder meer al zijn brieven krijgen een plek in het museum. De term museum moet in dit verband overigens breed worden gezien. Er is ook ruimte voor muziek, theater, film en beeldende kunst. Een deel van collectie zal bovendien regelmatig vernieuwd worden onder leiding van een gastcurator.

Het complex van de paters Augustijnen herbergt straks ook uitvaartonderneming DELA. Die vestigt in het complex twee ceremoniehuizen, een congreshotel en een restaurant. De ceremoniehuizen krijgen de naam DomusDELA. Dankzij de activiteiten van DELA en de komst van het A.F.Th. van der Heijdenmuseum kan het cultuurhistorisch waardevolle complex van de paters Augustijnen behouden blijven. (en)

Het boekomslag van “Tonio”van A. F. TH. van der Heijden.

Han Roijakkers, die de gelauwerde auteur al veertig jaar volgt, schreef het wandelboek ‘Door de spiegel van A.F.Th. van der Heijden’. Meer informatie op de website van de werkgroep die de wandelingen organiseert.

vanderheijdenwandeling.nl

Lees ook: A.F.Th. van der Heijden werkt aan zijn meest Brabantse boek

 

(c) Brabant Cultureel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *