Terechte promotie muziek Jo Sporck tijdens het festival Tilburg op Vleugels

‘Tilburg op Vleugels’ zit er op. Een geslaagd festival waarin zowel jong talent als gevestigde namen zich konden laten gelden en waarbij in allerlei bijzondere combinaties werd gemusiceerd. Tilburg en Noord-Brabant mogen hier trots op zijn.

door JACE van de Ven

Na het slotconcert op zondag 16 oktober 2019 klonk er een ovationeel applaus van de ongeveer vierhonderd toeschouwers in Concertzaal Tilburg. Dat was allicht een te klein aantal bezoekers, maar het mooie weer en het ontbreken van een klassieke muziektraditie in Tilburg zijn daar ongetwijfeld debet aan. De stad kent al meer dan twintig jaar een pracht van een concertzaal, maar niemand heeft tot nu toe de taak op zich genomen om Tilburg naar muziek te laten luisteren. Het festival Tilburg op Vleugels – een initiatief van componist Jo Sporck – bleek nota bene het eerste festival met klassieke muziek ooit in Tilburg georganiseerd.

Twee concerten: van Wolfgang Amadeus Mozart en Jo Sporck. Naast het Pianoconcert KV 482 klinkt de wereldpremière van Portiek / Zindering voor piano en orkest van Sporck. Alexei Kornienko en Antal Sporck wisselen elkaar in dit symfonische concert af als solist en dirigent, in samenspel met het Belgische kamerorkest Casco Phil. Hier dirigeert Alexei Kornienko en speelt Antal Sporck aan de vleugel. Foto Piet den Blanken

Op dat festival, georganiseerd door de Stichting Sporck, werd nogal wat muziek van de in Tilburg woonachtige componist Jo Sporck ten gehore gebracht. Maar dat is terecht. En de philharmonie zuidnederland doet het niet, terwijl zij – voor het belangrijkste deel gefinancierd door de zuidelijke provincies – haar repertoire best zou mogen aanvullen met muziek die in haar werkgebied gecomponeerd is, al was het maar voor vijf procent.

Melodieus
Aan de première van het pianoconcert Zinderling van Jo Sporck tijdens de slotmiddag zou de philharmonie zich geen buil gevallen hebben. Het is een melodieus werk en de piano was in het concert minder een instrument om apart op te excelleren dan een natuurlijk onderdeel het orkest, een grote broer die de kleintjes aanstuurde. Dit is muziek die een groot publiek verdient.

Felicitaties voor de 65-ste verjaardag van Jo Sporck. Foto Piet den Blanken


Het zondagmiddagconcert was een afsluiting van vier weekenden pianomuziek in Tilburg, met prijzen voor jong talent, een karrentocht door de stad die de muziek naar buiten bracht, een pianomarathon, nieuwe beiaardmuziek van Jo Sporck en Fons Mommers en een pianisten talentenklas. En tijdens al die uitvoeringen stond het werk van de groten uit de muziekgeschiedenis geprogrammeerd naast dat van hedendaagse, nog minder bekende componisten.

Het is jammer dat er privé initiatieven nodig blijven om werk van onze eigen componisten gespeeld te krijgen. Maar het is ook mooi dat die initiatieven er zijn en van de grond komen. Het festival in Tilburg heeft laten zien dat het kan. Dank aan de Stichting Sporck.

Klik hierboven voor een foto-impressie van het slotconcert van ‘Tilburg op Vleugels’.

©Brabant Cultureel 2018

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *