Bregje Pontzen (16) wint fotowedstrijd Rijksmuseum

Bregje Pontzen (16), leerling van het Beatrix College in Tilburg, heeft in de categorie voortgezet onderwijs de fotowedstrijd Document Nederland Junior van het Rijksmuseum gewonnen. De opdracht voor de deelnemers was om het thema ‘Café, club of kantine’ op originele wijze in beeld te brengen.

Zelfportret. Foto Bregje Pontzen

De inzending van Bregje was een reportage onder de titel ‘Dit is onze club’. Ze trok op met een groep jongeren en legde met haar camera vast wat ze in hun dagelijks leven doen.  Juryvoorzitter Stacii Samidin: ‘In de foto’s van Bregje zie je het vertrouwen en de openheid tussen beeldmaker en het onderwerp. Bregje zit dicht op de huid, dicht op het onderwerp. Tijdloze en iconische portretten.’ Bregje Pontzen werd eerder dit jaar tweede in de finale van de Brabantse Kunstbende.

De prijs bestaat eruit dat Bregje huisfotograaf wordt van scholieren.com, een online platform waar scholieren elkaar helpen. Ook gaat ze samen met Thalia da Costa Silva (19), die de winnaar was in de categorie MBO, een dag op pad met Stacii Samidin, fotograaf van Document Nederland. Ruim honderd jongeren hadden foto’s ingestuurd voor de wedstrijd.

De jury maakte een selectie van tien fotografietalenten die meedongen om de prijs. Zij kregen onder meer een masterclass van fotograaf Stacii Samidin. Ook leerden zij meer over de fotocollectie van het Rijksmuseum en over het vormgeven van een tentoonstelling. De finalisten hebben tijdens de masterclass een expositie samengesteld, die is te bezichtigen in de Teekenschool van het Rijksmuseum.

Document Nederland
Document Nederland Junior is de jongereneditie van Document Nederland, de jaarlijkse opdracht waarbij het Rijksmuseum een fotograaf vraagt een actueel maatschappelijk thema in beeld te brengen. Dit jaar heeft Stacii Samidin (1987) de opdracht gekregen verschillende cafés met hun stamgasten, klanten en kasteleins te fotograferen.

Klik op de foto’s

Samidin bezocht cafés door heel Nederland en zag hoe verschillend het interieur, de sfeer en de clientèle ook is, zo vergelijkbaar is het doel van iedere cafébezoeker: contact, vertier en ontspanning. De tentoonstelling is te zien t/m 20 januari 2019. (en)

Werk van Bregje Pontzen is ook te zien op Instagram

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *