Beeldenexpositie op Domein Oogenlust beantwoordt aan vraag van het publiek

Galerie Hans Persoon huist sinds vijf jaar in Domein Oogenlust in het buitengebied van Eersel. Beide organisaties sloegen de handen ineen en organiseren een grote beeldenexpositie, Kunst in Beeld, die tot en met zondag 23 september 2018 zowel binnen als buiten is te zien. Een mooi slotakkoord van galeriehouder Hans Persoon die 1 oktober het stokje overdraagt aan Noortje van de Ven.

 door Irma van Bommel

Maar liefst dertig kunstenaars tonen op Kunst in Beeld samen meer dan driehonderdvijftig beelden. Het is de eerste editie en er zijn plannen om dit eens in de paar jaar te herhalen. De expositie bij Domein Oogenlust bevindt zich op nog geen steenworp afstand van de plek waar galerie De Hoge Hees veertig jaar lang de buitenexpositie Natuur en Sculptuur organiseerde. De gemaaide paden in het hoge gras bij Oogenlust doen daar zelfs een beetje aan denken. Bij Natuur en Sculptuur bevonden de beelden zich behalve in het gras ook in het achterliggende bos. Bij Oogenlust bevinden zij zich allemaal op eigen terrein. Maar wie weet wat er in de toekomst mogelijk is.

De drie Gratiën van Léon Vermunt. Foto Piet den Blanken

Verwilderen
Het gebied op en rondom Oogenlust is nog in ontwikkeling. In samenwerking met natuurorganisaties wordt de inheemse biotoop hersteld. Het terrein achter de entree waar de grote beelden staan, mag daarom wat verwilderen. De beelden die dat nodig hebben, staan op grote afstand van elkaar. Buiten elkaars comfortzone, zeg maar. Zo staat l’Arbre van de Franse beeldhouwer Gilles Branchard solitair achterin op het veld, waar het goed tot zijn recht komt. Ook het fraaie beeld De drie Gratiën van Léon Vermunt krijgt de ruimte die het verdient.

Aan de zijkant van het gebied staan twee omgebouwde zeecontainers. De een is een informatiecentrum van Natuurmonumenten, de ander is een stilteplek. Vóór de containers staan in het hoge gras drie ligstoelen van steen, bekleed met mozaïek. Ongetwijfeld gemaakt door een kunstenaar, maar ze maken geen deel uit van de expositie. Aan de aanwezige schapen de taak het gras wat korter te maken. Van de stilteplek zou ook goed een gastatelier voor kunstenaars gemaakt kunnen worden. Het verwilderde gras met de beelden en bouwwerken roept een beetje de alternatieve sfeer op van de Verbeke Foundation in Kemzeke, ten westen van Antwerpen. Die staat erom bekend kunst te tonen zonder opsmuk.

De scheidend en komend galeriehouder: Hans Persoon (links) wordt per 1 oktober 2018 opgevolgd door Noortje van de Ven (rechts). Foto Piet den Blanken

Toch staan de meeste beelden binnen opgesteld en dat is vanwege de materialen heel begrijpelijk. Hier zien we bekende namen, veelal van kunstenaars waar Hans Persoon al jaren mee samenwerkt, zoals Michiel van Pinxteren, Paul Beckers, Anke Birnie en Jos Kuppens. Kunstenaars die we ook in andere galeries in de omgeving zien, nemen ook deel, zoals Gerard Engels en Lebuïn d’Haese. In de grote ruimte zijn ‘kamers’ gecreëerd door het plaatsen van cortenstalen scheidingswanden met uitgespaarde bomen. Deze scheidingswanden, ontworpen door medewerkers van Oogenlust, zijn kunstwerken op zich. In de kamers zijn de beelden qua stijl bij elkaar gezet. Voor elk wat wils, is het uitgangspunt. De werken staan prachtig opgesteld en met de keuze van gevestigde kunstenaars beantwoordt deze expositie zeker aan de vraag van het publiek.

Het boeiendste werk in de expositie is misschien wel het houten paard van Gerard Engels, gemaakt van eikenhouten bielzen die afkomstig zijn van oude sluisdeuren. Net zoals Engels zijn bronzen beelden opbouwt uit stroken, heeft hij ook dit houten beeld opgebouwd uit stroken.

Paard van Gerard Engels, gemaakt van oude eikenhouten sluisdeuren. Foto Piet den Blanken

Startend
Een volgende editie van Kunst in Beeld zou wat spannender, wat minder voorspelbaar mogen zijn. Wellicht kan Noortje van de Ven, die per 1 oktober 2018 de galerie van Persoon overneemt, zorgen voor de inbreng van nieuwe kunstenaars. In en om Eindhoven zijn genoeg kunstenaars en designers die zich met driedimensionaal werk bezighouden. Van de Ven volgde haar opleiding aan de Design Academy in Eindhoven en heeft contacten met startende kunstenaars. Na de DAE volgde ze een opleiding tot goudsmid en sindsdien maakt ze sieraden. De dagen dat ze de galerie gaat bezetten, zal ze ook als goudsmid aan het werk te zien zijn. Haar sieraden worden in de galerie te koop aangeboden.

De opzet van Kunst in Beeld is en blijft ‘voor elk wat wils’ van gevestigde kunstenaars. Het is echter te hopen dat er regelmatig nieuwe kunstenaars bij komen en dat ook in de toekomst een vleugje Natuur en Sculptuur en Verbeke Foundation aanwezig blijft. Dan is dit zeker een initiatief met een mooie toekomst.

Bekijk beelden uit de expositie door hierboven te klikken.

Kunst in Beeld is nog t/m zondag 23 september 2018 te zien bij Domein Oogenlust in Eersel. Speciaal voor deze tentoonstelling is er een tijdelijk restaurant geopend.

 

www.galeriehanspersoon.nl

www.oogenlust.com

 

Zie ook Domein Oogenlust is een lust voor het oog [2014]  

 Zie ook Atelierbezoek Gerard Engels

 

 

©Brabant Cultureel 2018

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *