Het leven is goed in de Brabant Stoet

In het verleden behoorde het tot de stedelijke cultuur: een jaarlijks processie, een wereldlijke stoet om stedelijke trots te etaleren of een hoogwaardigheidsbekleder feestelijk te ontvangen, of een combinatie van die drie. De Brabantse Hoeders – de verenigde laureaten van de Brabant Bokaal – deden het in Bergen op Zoom nog eens groots over.

door Joke Knoop (tekst) en Piet den Blanken (beeld)

Verrèkkes gezellig, dat was de eenmalige Brabant Stoet in Bergen op Zoom. De lange optocht trok zondag 16 september 2018 Bergen op Zoom in met een circus aan fanfares, gilden, praalwagens en nog veel meer. Een massa mensen op de been, feestelijke sfeer, lekker zonnetje, volop te drinken en genoeg kleurrijk spektakel rond de Brabantse cultuur. De organiserende Brabantse Hoeders kunnen in hun handen wrijven. Iedereen heeft het naar zijn zin. Wat wil je nog meer?

Foto Piet den Blanken

Nou… misschien wat minder nostalgie? Natuurlijk: het aaibare verleden legt het altijd af tegen het heden met al zijn scherpe randen. De Brabant Stoet bezeert zich niet aan de snijdende kanten van heden en ook niet aan die van het verleden. Zoals fotograaf Piet den Blanken opmerkt: “Een van de weinige dingen die over bijvoorbeeld de textielontwikkeling ging, was een spinnewiel en een weefgetouw op een wagen met nostalgisch aangeklede mensen, niks over de arbeidersbeweging, de (a)sociale toestanden in de opkomende industrie, zoals kinderarbeid en uitbuiting. De armoede op het platteland van Oost-Brabant is blijkbaar iets om met nostalgische vertedering op terug te kijken, niet om met kwaadheid of opstandigheid te bezien. En de macht van de Rooms Katholieke Kerk wordt kritiekloos getoond als iets bijzonders uit het verleden. Bisschop Jan Liessen van het bisdom Breda stond de stoet glunderend te bekijken.”

Het publiek staat rijendik op de Markt in Bergen op Zoom. Foto Piet den Blanken

Evenmin was de Brabant Stoet een staalkaart van de huidige cultuur in Brabant, bijvoorbeeld de diversiteit aan culturele festivals in de provincie of de bloeiende jazz- en hiphopcultuur en de danscultuur. Ach, misschien was dat ook allemaal de bedoeling niet en wilden de Brabantse Hoeders gewoon een mooi en groot feest in de geest van verbroedering en verbinding. In die opzet is de Brabant Stoet zeker geslaagd. De meer dan tweeduizend deelnemers kwamen uit alle hoeken van het oude hertogdom Brabant, dus ook uit Vlaams en Waals Brabant. En het talrijke publiek vermaakte zich opperbest. Misschien moet je ook niet meer willen. Of is dat te Brabants?

Bekijk de foto’s van Piet den Blanken door hierboven te klikken.

Zie ook het gedicht van deelnemer Jace van de Ven

© Brabant Cultureel 2018

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *