Onderweg: fotocolumn

door Joep Eijkens

Joep Eijkens gaat nooit de deur uit zonder camera. Er valt onderweg ook zoveel te zien dat hij wil vastleggen – van bijzondere mensen tot rare plekken, van mooi licht tot kauwen in een kloostertuin. Voor Brabant Cultureel maakt hij deze rubriek waarin tekst en fotografie worden gecombineerd.

Onschuldig vermaak

Nooit is het zo heet geweest tijdens de Tilburgse kermis als de afgelopen keer. Op de hoek van Piusplein en Paleisring was een soort waterverstuiver opgehangen en kinderen, vaders, moeders, opa’s en oma’s lieten zich spelend, rondrennend of gewoon even stilstaand besproeien. Het was misschien op dat moment de mooiste kermisattractie, en nog gratis ook. Bovendien een aardig onderwerp om te fotograferen, zeker omdat af en toe een stralende kleine regenboog tevoorschijn kwam. Het viel nog niet mee die ook te vangen.

Ik was al een half uurtje bezig toen ik aangesproken werd door twee mannen met ‘Security’ op hun rug. “Heeft u toestemming om hier te fotograferen?”, vroeg de een. Ik antwoordde dat ik geen toestemming nodig had. Maar ik begreep al waar het hen om ging. Een ouder had hun gewaarschuwd, zo zeiden ze, dat een man bezig was kleine kinderen te fotograferen. “Ik weet waar u op doelt”, reageerde ik. “Maar ik maak foto’s van iedereen, jong en oud. De foute figuren bederven het voor anderen die niets kwaad in de zin hebben.” “O, maar we zeggen ook niet dat u zo iemand bent”, zei de ander. “Alleen vragen wij u rekening te houden met de zorgen van de ouders.” Ik zei dat ik dat zou doen en vervolgde even later mijn weg.

Waterpret op de Tilburgse kermis. Foto Joep Eijkens.

© Brabant Cultureel 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *