Trouw interviewt vaste tekenaar Len Munnik: actievoeren met prenten

Len Munnik (72) levert al 45 jaar cartoons aan dagblad Trouw en dat is voor de krant aanleiding om hem te interviewen over zijn werk. Zijn prenten zijn doorgaans getekend in zachte pasteltinten, maar zijn boodschap is scherp, constateert redacteur Monica Slingerland.

Want Munnik – hij is ook de vaste cartoonist voor Brabant Cultureel – is een geëngageerde cartoonist. Hij vindt zichzelf een actievoerder die de strijd voert met pen en papier. Hij leverde prenten aan tal van actiegroepen en organisaties die zich inzetten voor een maatschappelijk doel. Met name oorlog en vrijheid is een thema waarvoor Munnik vaak zijn pen in de inktpot heeft gedoopt.

Ondanks dat op veel plaatsen in de wereld vrede nog ver weg is, is Munnik niet cynisch geworden. Hij is ervan overtuigd dat prenten kunnen helpen om onrecht aan de kaak te stellen en effect kunnen hebben, schrijft dagblad Trouw.  Zijn inspiratie voor zijn vredesactivisme ontstond in zijn jeugd in Vlaardingen, in de gereformeerde kerk. Later sloot hij zich aan bij de PPR, een links-radicale partij die is opgegaan in GroenLinks.

Onlangs verhuisden Len Munnik en echtgenote Anke vanwege familieomstandigheden van Breda naar Dordrecht. Ze betrokken er een rijtjeshuis en dat maakte het noodzakelijk om een bestemming te zoeken voor de vele duizenden (politieke) prenten die hij getekend heeft. De Atlas van Stolk nam het prentenarchief graag over en is nu bezig om de tekeningen te digitaliseren. (en)

Deze cartoon maakte Len Munnik voor Brabant Cultureel in 2015 naar aanleiding van het Van Gogh jaar.

Foto boven: Anke en Len Munnik in Len’s atelier in Prinsenbeek bij Breda, 2017. Foto Piet den Blanken

Interview in Trouw

Atlas van Stolk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *