Rariteitenkabinet De Jaozeetie op de Tilburgse kermis

Tilburgser dan de Tilburgse kermis kan haast niet en dit jaar is er op de laatste kermisdagen een extra attractie die minstens zo Tilburgs is: De Jaozeetie (Tilburgs voor ‘ja zegt hij’, ofwel ‘dat zal wel’). Dit is een rariteitenkabinet zoals dat in verleden op grotere kermissen zelden ontbrak, maar dan nu met een geheel lokale invulling. Komt dat zien, verbazingwekkende voorwerpen met bijzondere verhalen met een lach en een traan!. Van Siberische grondeekhoorns tot de originele middenstip van het veld waarop Willem II in 1955 landskampioen werd en van de laatste adem van Willem II (de koning, welteverstaan) tot de beruchte handtas van de Rooie Stien. Die laatste zullen alleen de al wat oudere Tilburgers nog kennen, maar er zijn ook hedendaagse Tilburgers die landelijke bekendheid genieten en die zichzelf in dit rariteitenkabinet zullen terugvinden. Diverse Tilburgers verleenden hun medewerking, soms zonder het zelf te weten. Want wie leent er nu zijn eerste pruik uit voor een kermisattractie…?

Het (nog) lege kabinet. Kom vooral kijken als het is gevuld. foto Bas Horsten

Zo’n vijftig verhalen komen in De Jaozeetie aan bod. Van lang geleden, maar ook meer recent. Het kabinet bevat tal van voorwerpen, foto’s en geluidsfragmenten die voor de één nostalgische herinneringen oproepen en voor een ander nieuw zullen blijken. Dit rariteitenkabinet is een product van Noortje van Venrooij en Bas Horsten en is mede mogelijk gemaakt door de Awesome Foundation. (lt)

De Jaozeetie is op vrijdag 27 tot en met zondag 29 juli 2018 van 14 tot 19 uur gratis te bezoeken in de expositieruimte van NS16, NS Plein 16 (dit is gewoon ‘op’ de kermis), in Tilburg uiteraard,

www.facebook.com/dejaozeetie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *