Van GoghHuis introduceert Van Gogh AiR Prijs voor academiestudenten

Op initiatief van het Vincent van GoghHuis in Zundert en AKV|Sint Joost is onlangs de Van Gogh AiR Prijs in het leven geroepen. Deze is bedoeld voor een talentvolle eindexamenkandidaat van AKV|St.Joost, ter ondersteuning van de start van zijn of haar loopbaan als kunstenaar. Studenten van de kunstacademies in Breda en ’s-Hertogenbosch konden hiervoor inschrijven. Negentien studenten hebben zich hiervoor opgegeven. Zij werden beoordeeld op hun eindexamenwerk en hun motivatie.

Sinds mei 2011 heeft het Van GoghHuis in Zundert een interessant Artist in Residence-programma. Gevestigde en beginnende kunstenaars krijgen de gelegenheid een periode van een maand te werken ‘in de voetsporen van Van Gogh’ en te verblijven in het gastatelier naast de kosterswoning. Aansluitend wordt het nieuwe werk tentoongesteld in de Van GoghGalerie. Onder andere Han Klinkhamer, Loek Grootjans, Wiesje Peels, Jacomijn den Egelsen, Ingrid Simons, Noortje Haegens, Philip Akkerman en Stijn Peeters hebben hier een maand gewerkt.

Het eindexamenwerk van Ian Skirvin waarmee hij de Van Gogh AiR Prijs won.

Vrijdag 29 juni 2018 werd de eerste Van Gogh AiR Prijs uitgereikt aan Ian Skirvin. In het juryrapport staat dat voor hem is gekozen ‘vanwege kwaliteit, diversiteit in benadering en uitdrukkingsvorm, materiaalkeuze en zeggingskracht. Niet alleen is hij in staat om in de huid van Van Gogh te kruipen, zijn visie op het omgaan met de plek was zeer verrassend en beloftevol.‘

Ian Skirvin krijgt een werk- en verblijfperiode aangeboden van een maand. Deze staat gepland voor december 2018. Vervolgens krijgt hij een solo-expositie in de Van GoghGalerie. Daarnaast krijgt hij ook een kunstenaarshonorarium en materiaalvergoeding en wordt er gezorgd voor begeleiding, publiciteit en een publicatie. Een mooiere start kun je je als kunstenaar niet bedenken!

 De prijs wordt voortaan jaarlijks uitgereikt aan een veelbelovende student van AKV|St. Joost. Daarmee levert dit mooie initiatief een bijdrage aan talentontwikkeling in de provincie Noord-Brabant. (ivb)

Foto boven: De eerste Van Gogh AiR Prijs is gewonnen door Ian Skirvin . Naast hem staat Ron Dirven, conservator-directeur van het Vincent Van GoghHuis.

www.vangoghhuis.com

http://ianskirvin.com/

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *