Cultuurprijs en expositie voor Henrieke Goorhuis

Iedere gemeente zijn eigen cultuurprijs, dat zou nog eens een stimulans zijn voor de kunst.

De gemeente Veldhoven stelde in 2014 zo’n prijs in en reikt deze jaarlijks uit aan kunstenaars, culturele instellingen of kunstinstellingen die een binding hebben met de gemeente. De jury wordt gevormd door de directeuren van de bibliotheek, theater De Schalm, Art4U en Museum ’t Oude Slot. De jury streeft ernaar afwisselend beginnende of gevestigde kunstenaars te nomineren uit diverse disciplines. Winnaars ontvangen een bronzen penning en mogen hun werk presenteren in een van de vier genoemde instellingen.

De winnaar van 2017 was striptekenaar en illustrator Henrieke Goorhuis (1990). De prijs werd onlangs aan haar uitgereikt in Museum ’t Oude Slot waar zij nu een expositie heeft. Goorhuis werkt onder meer voor Walt Disney (onder andere Donald Duck en Broer Konijn), Toonder Compagnie (Heer Bommel en Tom Poes), Woezel & Pip, en verschillende andere opdrachtgevers waaronder diverse dierentuinen. Ze ontwierp ook haar eigen stripfiguurtje Kiki, een ringstaartmaki. Henrieke Goorhuis is autodidact en gespecialiseerd in het tekenen van dieren.

De Veldhovense Cultuurprijs werd eerder uitgereikt aan Norbert van Onna (2016), Studio Giftig (2015) en Bertus Bongers (2014). Aan de Veldhovense Cultuurprijs is geen geldprijs verbonden, wat maakt dat dit voorbeeld door andere gemeenten eenvoudig navolging zou kunnen vinden. (ivb)

Klik op de afbeeldingen

De expositie ‘Henrieke Goorhuis: van Kiki, Woezel & Pip tot Donald Duck’ is nog t/m 7 oktober 2018 te zien
bij Museum ’t Oude Slot in Veldhoven.

www.museumoudeslot.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *