Merel Morre toont zich bewonderenswaardig handig met taal

Merel Morre, voormalig stadsdichter van Eindhoven, tekstschrijver en eigenaar van een tekstbureau presenteerde een nieuwe dichtbundel met als titel ‘Het bekende weg’. Ze schrijft voor iedereen toegankelijke, korte poëtische teksten die vaker oneliners zijn dan voldragen gedichten.

door JACE van de Ven

Misschien is dichtbundel een te zwaar woord voor het boekje Het bekende weg van Merel Morre (Rosmalen 1977). Een verzameling versjes en oneliners is een betere omschrijving. De teksten in de bundel zijn vederlicht en speels en het poëtische zit hem vaak in een taalgrap, niet meer en niet minder.

Merel Morre. Foto Ruud Hoornstra

Je moet als dichter van goeden huize komen wil je dit pagina’s lang volhouden zonder vervelend te worden. Ook mogen de taalgrappen niet overkomen als doorzichtige trucs, of als spreuken aan de muur. Kortom, het is moeilijker dan je denkt om voor iedereen toegankelijke, korte poëtische teksten te maken, maar Merel Morre slaagt daar over het algemeen op bewonderenswaardige wijze in. Ze is ongelofelijk handig met taal en weet die vaak zo te construeren dat haar Spielerei met taal ook enige diepgang suggereert. Chapeau!

 Het bekende weg gaat over de zekerheid dat elke ontmoeting een begin van afscheid is. ‘Eerste auto’s gaan kapot en nemen herinneringen mee. Mensen gaan zomaar dood. Je beste vriend verhuist naar Amerika. Dromen blijken illusies’, geeft de achterflap als voorbeelden. En de eerste poëzieregels in de bundel vatten maar meteen alles samen:

let op
van leven
ga je dood

Die regels – niet bepaald origineel, overigens – zijn een goed voorbeeld van wat je te wachten staat. Een advies: Lees niet alle versjes na elkaar, zet jezelf op rantsoen, bijvoorbeeld eentje per dag en draag dat een tijdje als een mantra mee. Te snel achter elkaar gelezen, devalueren de teksten en dat zou jammer zijn.

Merel Morre, Het bekende weg. Groningen: Uitgeverij Palmslag 2018, 112 pp.,
ISBN 9789491773792, pb., € 15,00.

 

Bij Palmslag verschenen eerder drie andere dichtbundels van Merel Morre ‘Met mijn ogen dicht ik alles heel’ (2013), ‘Een bundel geluk’ (2015) en ‘Dons op mijn tanden’ (2015).

palmslag.nl/merel morre

Lees ook: Bespreking dichtbundel Merel Morre [Brabant Cultureel 2015] 

 

 

© Brabant Cultureel 2018

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *