Cultuurprijs Prins Bernhardfonds voor choreografe Pia Meuthen

Pia Meuthen, choreografe en artistiek leider van het Bossche dans- en circusgezelschap Panama Pictures, ontvangt dit jaar de Cultuurprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Met deze prijs roemt het fonds haar unieke en indrukwekkende oeuvre.

Het nieuws kreeg Meuthen in een persoonlijk telefoongesprek te horen van commissaris van de Koning Wim van de Donk, tevens voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Pia Meuthen (Duisburg 1972) volgde haar dansopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en de Fontys Dansacademie in Tilburg. De jury was zeer overtuigd van haar keuze, blijkens de toelichting van voorzitter Esmeralda Huizen: “Pia Meuthen heeft Brabant verrijkt met zinnenprikkelende voorstellingen van ongekende zeggingskracht.”

In een persverklaring beschrijft de laureaat hoe verheugd zij is met de uitverkiezing. “Uiteraard voel ik me vereerd dat het Prins Bernhard Cultuurfonds mij deze prijs toekent. Ik ben heel blij met hun mooie woorden waarin ze de hele breedte van ons werk zien en waarderen. De prijs staat op mijn naam, maar mijn werk ontstaat in nauwe dialoog met mijn inspirerende artistieke team, mijn prachtige performers en toegewijde organisatie.” Zij ziet de prijs als een beloning voor heel Panama Pictures, dat als gezelschap zijn thuishonk heeft in de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch.

De jury noemt het werk van Pia Meuthen grenzeloos in vele opzichten en looft haar internationale aanpak en hoe zij dansers- en circusartiesten uit binnen- en buitenland begeleidt bij het vinden van hun draai en het maken van eigen werk. Juryvoorzitter Esmeralda Huizen: “Met haar gezelschap Panama Pictures biedt Meuthen een hoogst oorspronkelijke mix van dans, circus en muziektheater. Per voorstelling wordt een nieuw universum opgetrokken. Voorstellingen met een eigen handschrift en aanpak, die improviserend tot stand komen op basis van gedegen research. Dans en beweging, vervlochten met klassieke muziek, elektronische beats en zang. Op straat, op locatie, in het theater en natuurlijk vanuit de Verkadefabriek.”

De uitreiking van de cultuurprijs, waaraan een bedrag van tienduizend euro is verbonden, vindt plaats voorafgaand aan de première van Panama Pictures’ nieuwe voorstelling Requiem for Lost Things in de Verkadefabriek op donderdag 25 oktober 2018.

De Cultuurprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds is een oeuvreprijs die jaarlijks aan een persoon of instelling met een bijzondere staat van dienst op het gebied van cultuur wordt uitgereikt. Eerdere winnaars waren acteur Frank Lammers (2017) en jazzmuzikant Eric Vloeimans (2016). (en)

Pia Meuthen. Foto Renate Beense

© Brabant Cultureel 2018

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *