Geert van Boxtel moet symfonische muziek versterken

Geert van Boxtel (50) uit Utrecht is door de provincie aangetrokken om de symfonische muziekvoorziening in Noord-Brabant te versterken.  Zijn benoeming vloeit voort uit de provinciale koerswijziging op het gebied van klassieke muziek. Philharmonie zuidnederland raakte daardoor een kwart van haar subsidie in Brabant kwijt. Voor het nieuwe beleid is jaarlijks  500.000 euro beschikbaar, voor een periode van twee jaar.

Gedeputeerde voor cultuur Henri Swinkels (SP) vindt dat de beleidsmatige focus voor symfonische muziek te lang exclusief gericht is geweest op het orkest dat is voortgekomen uit een fusie van Het Brabants Orkest en Limburgs Symfonie Orkest. Geert van Boxtel moet als arrangeur de vernieuwing en verbreding van de hedendaagse muziekvoorziening in Brabant tot stand brengen, aldus de provincie in een persbericht.

“Van Boxtel gaat met makers, componisten, musici, gezelschappen en podia in Brabant experimenteren met het verbinden van een breed publiek aan klassieke en hedendaagse gecomponeerde muziek. Hij initieert, stimuleert, coördineert en zorgt voor verbinding met opkomende makersplekken. Hij werkt samen met opleidingen, spelers, ensembles, orkesten, koren en gezelschappen uit de muziekwereld, uit zowel professionele als amateurkunst.”

Volgens gedeputeerde Swinkels is Geert van Boxtel geknipt voor de rol van aanjager. “Hij heeft ruime ervaring met zowel professionele instellingen als amateurgezelschappen, interdisciplinaire projecten en projecten met een maatschappelijke insteek, thema of vraagstuk. Met zijn visie op de rol en functie van cultuur, zijn gedrevenheid en creativiteit heb ik er alle vertrouwen in dat hij de aanjager is die Brabanders op nieuwe verrassende manieren laat kennis maken met symfonische muziek.”

Van Boxtel heeft een budget van een miljoen euro om zijn plannen te verwezenlijken. Hij is ook lid van de jury die de aanvragen voor impulsgelden bij bkkc behandelt. Die functie heeft hij na zijn benoeming neergelegd. (en)

Geert van Boxtel. Foto Wim Hollemans

 

geertvanboxtel.wordpress.com 
De nieuwe arrangeur is een actieve twitteraar @geertvanboxtel

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *