Expositie en boekpresentatie van Lucas Silawanebessy

In Sea Foundation in Tilburg opent vrijdag 2 maart 2018 de solo-expositie van Lucas Silawanebessy (1949) en wordt tevens zijn boek gepresenteerd. Het betreft een luxe uitgave in een cassette met een losse zeefdruk en het verschijnt in een beperkte oplage.
De achternaam Silawanebessy verraadt een niet-Nederlandse herkomst. In 1949 werd hij geboren op Borneo en vanwege politieke omstandigheden reisde hij twee jaar later met zijn ouders naar Nederland. Daar woonde hij jarenlang noodgedwongen in woonoord Lunetten in Vught. Toch profileerde hij zich als westers kunstenaar.

In de jaren zeventig ging Silawanebessy naar de Akademie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Dat was de periode van minimal art en conceptuele kunst. Een van de docenten stelde voor om iets te gaan doen met zijn Molukse roots. Maar hij koos voor een wat universelere aanpak, mede door zijn reizen naar de VS, Japan en andere Oost-Aziatische landen. Het was het muziekstuk Etudes Australes van de Amerikaanse componist John Cage (1912-1992), geïnspireerd op de ritmische verdeling van de sterren, waardoor zijn belangstelling voor het uitspansel werd gewekt. De sterrenhemel is iets wat alle reizigers waar ook ter wereld met elkaar verbindt. Hij raakte gefascineerd door het sterrenbeeld Zuiderkruis dat alleen op het zuidelijk halfrond goed is te zien en dat eenzelfde positiebepalende betekenis heeft als de poolster op het noordelijk halfrond. Onder dit gesternte ben ik geboren, realiseerde hij zich.

Lucas Silawanebessy, The Drifter, zeefdruk.

Hij ontwikkelde een eigen beeldtaal: abstracte schilderkunst waarbij sterren en hemellichamen een belangrijke inspiratiebron zijn. Ook ontwikkelde hij een eigen coloriet, het ‘Silawanebessy-blauw’. Speciaal voor het boek, dat alleen in een luxe uitgave verschijnt, vervaardigde hij de zeefdruk The Drifter, waarvoor maar liefst vijfentwintig drukgangen nodig waren.

Het boek met recent werk en begeleidende teksten

Het boek meet 26 bij 33 cm, bevat 38 pagina’s en is hardcover uitgevoerd. Het is, met de zeefdruk, gevat in een cassette met een klein kunstwerkje erop. In het boek zijn naast recente werken ook teksten opgenomen van Rebecca Nelemans en Chris Manders. De cassette met inhoud is verschenen in een beperkte oplage van veertig en kost 249 euro. Het is te bestellen via de kunstenaar. (ivb)

De expositie is te zien van 2 t/m 11 maart 2018 bij Sea Foundation, Tivolistraat 22 te Tilburg.
Opening vrijdag 2 maart 20.00 uur door Aloys van den Berk.

www.seafoundation.eu

www.silawanebessy.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *