Met Gouden Kalf bekroonde film ‘Snelwegkerk’ te zien in NatLab Eindhoven

Snelwegkerken zijn kapelletjes langs de Duitse Autobahn. Reizigers schrijven er en passant wensen en bedankjes in wensboeken die er liggen. ‘Veel dank voor de geweldige seks die ik met mijn man mag beleven’, schrijft een vrouw. ‘Daar zal Onze Lieve Heer blij mee zijn’, reageert een lezeres op deze ontboezeming.

Snelwegkerk is de titel van de bekroonde documentaire die regisseur Elsbeth Fraanje maakte over onverwachte ontboezemingen en intieme bekentenissen langs de Duitse snelweg. De film, die in een aantal filmhuizen in Nederland draait, won in 2017 op het Nederlands Film Festival in Utrecht een Gouden Kalf voor Beste Korte Documentaire. Over van alles en nog wat schrijven reizigers in de wensboeken langs de weg. Over diepe angsten en verlangens, maar ook meer behapbare wensen worden geuit, zoals een goede score voor de voetbalclub.

Elsbeth Fraanje is er volgens de jury in geslaagd ‘het onderwerp van deze vervreemdende film met een bewust gekozen visuele stijl, mooie karakters en uitgekiende montage naar een hoger plan te tillen. Twee kibbelende vrouwtjes die één van de kerken schoonhouden, zorgen voor een lichte toets. De andere karakters zijn mooi en mysterieus. We dringen steeds dieper hun levens binnen tot we zelfs getuige zijn van de meest persoonlijke ontboezemingen van echtelieden in crisis.’ (tvc)

Woensdag 21 februari 2018, om 20:00 uur, wordt de film eenmalig vertoond in Natlab in Eindhoven, in aanwezigheid van de regisseur. Later dit jaar draait de film in Breda en in ’s-Hertogenbosch.

Trailer: https://vimeo.com/233977678

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *