Geldropse fotograaf Rob Engelaar wint opnieuw bij de Zilveren Camera

Fotograaf Rob Engelaar uit Geldrop heeft bij de Zilveren Camera 2017, de belangrijkste wedstrijd voor Nederlandse fotojournalisten, de eerste prijs gewonnen in de categorie ‘nieuws regio enkel’. Het is voor de tweede keer dat hij bij deze wedstrijd in de prijzen valt sinds hij vorig jaar als fulltime fotograaf begon te werken voor onder meer het ANP. Engelaar (1984) won zijn eerste prijs met een foto die hij in april 2017 maakte tijdens een Eritrese demonstratie tegen de komst van omstreden diplomaten bij een hotel in Veldhoven.
“De sfeer was grimmig”, vertelde de fotograaf in een interview met het Eindhovens Dagblad. “Er werden stenen gegooid, agenten stonden klaar met wapenstokken. Het moment van de escalatie heb ik kunnen vastleggen.” En zo ziet de foto, getiteld I’ve got your back, er ook uit. Engelaar was er op de juiste plaats op het juiste moment en schoot raak. Vorig jaar (2017) won hij een tweede prijs in de categorie ‘nieuws nationaal’ met een foto over noodweer in Zuidoost-Brabant.

Ook de Bredase fotografe Joyce van Belkom viel ditmaal in de prijzen bij de Zilveren Camera. Met haar serie Het laatste jaar op Fort Oranje won zij de derde prijs in de categorie ‘nieuws regio serie’. Oud-Eindhovenaar Martijn van de Griendt werd derde in de categorie ‘storytelling’ met zijn multimediaproject Maria I Need your Lovin.

Naast de diverse categorieën was er dit jaar voor het eerst ook de Paul Peters Fotoprijs voor sociaal geëngageerde fotografie. Deze prijs is genoemd naar de eind 2017 overleden Osse ‘hoffotograaf’ van de SP. Winnaar werd fotografe Selma van der Bijl uit Naarden. En wel met de serie Geluk(t) over vluchtelingen die op Schiphol herenigd worden met hun familie. (je)

www.zilverencamera.nl

 

Foto boven: Een Eritrese vrouw neemt het op tegen een politiemacht tijdens een demonstratie tegen de komst van diplomaat Yermane Gebreab in Veldhoven op 27 mei 2017. De menigte keerde zich tegen de politie toen burgemeester Mikkers de demonstratie verbood. Foto Rob Engelaar

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *