Zeven moeilijke dagen in een puberleven

Zeven dagen van de Boxmeerse auteur Geurt Franzen (Boxmeer 1958) is een alleszins lezenswaardig boek. Het speelt in 1972 in een Oost-Brabants dorp tijdens de laatste zeven levensdagen van de vader van de veertienjarige Tommy. Door de rommelige situatie thuis, de emoties en zijn moeilijke levensfase raakt de jongen enigszins gedesoriënteerd. En dan is er nog iets! Tommy ontdekt in een oud schrift van zijn vader een gruwelijk geheim. Voordat zijn vader sterft, wil Tommy de waarheid weten, maar wat is waarheid.

Geurt Franzen is journalist en schrijver. Hij werkte meer dan vijfentwintig jaar bij dagblad De Gelderlander en is nu werkzaam als zelfstandig schrijver. Zeven dagen is zijn tweede roman, verschenen bij uitgeverij Reynaert. In 2014 debuteerde hij met Duivelsdans bij uitgeverij Aspekt. Beide uitgeverijen hebben waarschijnlijk gemeen dat ze een auteur niet door een redacteur laten begeleiden tijdens de schrijffase van het boek. En dat is jammer. Enigszins ingedikt zou Zeven dagen een knaller van een boek zijn geweest, want Geurt Franzen kan schrijven, maar hij zou hier en daar ingetoomd moeten worden. Soms verleidt zijn gretigheid om te vertellen hem om uit te wijden waar dat niet functioneel is en dat komt de spanning niet altijd ten goede. Door diezelfde gretigheid stapelt hij soms ook teveel beelden op elkaar, waar een bewust gekozen soberheid het verhaal meer goed had gedaan. Zeven dagen is daardoor misschien geen pageturner, maar de lezer wil wel weten hoe het afloopt. Daarbij beschrijft Franzen voortreffelijk het onhandig manoeuvreren van een puber met een teveel aan emoties en de testosteron die daarbij vrijkomt. (jvdv)

Geurt Franzen, Zeven dagen. Amersfoort: Uitgeverij Reinaert 2017, 304 pp.,
ISBN 9789492797001, pb., € 19,95.

uitgeverijreinaert.nl

 

Foto boven: Geurt Franzen. Foto Ed van Alem

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *