Sterrenstof: abstracte fotografie van Hans Lodewijkx

De Tilburgse Galerie De Roos timmert sinds 2009 aan de weg en biedt zowel ‘geschoolde kunstenaars’ als amateurs de mogelijkheid om te exposeren. Figuratief werk lijkt de voorkeur te hebben, maar abstract kan ook. Zo is de afgelopen zondag geopende expositie Sterrenstof gewijd aan ‘fotografische abstracties’ van Hans Lodewijkx. Lodewijkx (Rotterdam 1956) geniet vooral bekendheid als grafisch vormgever. Dat hij ook als beeldend kunstenaar actief is, was tot nog toe alleen in kleine kring bekend. De expositie in Galerie De Roos is dan ook een eyeopener.

Sterrencluster MACS J0717, 150 x 75 cm. Beeld(bewerking): Hans Lodewijkx

Op tafels liggen niet alleen prijslijsten van de tentoongestelde fotowerken die strak afgewerkt achter perspex aan de wanden hangen, maar ook diverse boeken die door Lodewijkx vormgegeven zijn. Dat zijn in dit geval boeken van wetenschapsjournalist Govert Schilling met titels als ‘Schitterend heelal’ en ‘Fascinerend zonnestelsel’, vol bijzondere foto’s van ons heelal. Het zijn dit soort foto’s die Lodewijkx als vertrekpunt heeft genomen om ze via Photoshop te bewerken tot fotografische abstracties. Zijn werkwijze vat hij kort samen als “een spel met scherpte en onscherpte”. En hij voegt eraan toe: “De kunst is om op tijd te stoppen.”

Rust en onrust
Het eindresultaat bestaat uit ontelbare lijnpatronen in alle kleuren van de regenboog. De oorspronkelijke foto’s die de inspiratiebron vormden, zijn in het resultaat nauwelijks of niet meer te herkennen. Lodewijkx: “Van zeer dichtbij of juist van een afstand moet de kijker geboeid blijven door de optische rust én onrust die de beelden bijna letterlijk uitstralen.” Je zou kunnen zeggen dat de oorspronkelijke foto’s al intrigerend genoeg zijn om er nog iets aan te veranderen. Je zou ook kunnen zeggen dat je dezelfde vorm van abstrahering net zo goed kunt toepassen op willekeurig welke andere foto om vergelijkbare resultaten te krijgen. En inderdaad, bij nader inzien blijkt één van de tentoongestelde fotowerken een totaal andere inspiratiebron te hebben: een stilleven met appels van Cézanne. Wat mij betreft overigens een van de meest aansprekende werken, samen met een prachtig blauw panorama dat even doet denken aan een regenachtige avond in de lente. (je)

Cézanne, 70 x 70 cm. Beeld(bewerking): Hans Lodewijkx

Sterrenstof. Fotografische abstracties van Hans Lodewijkx in Galerie De Roos, Veldhovenring 25, Tilburg. Open tot en met 28 januari, zo en za 14-17 uur.

www.galeriederoos-tilburg.nl

www.hl-lab.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *