Bob Entrop retrospectief in Chassé Cinema en Stedelijk Museum Breda

Bob Entrop (Den Haag 1946) verhuisde in 1967 naar Breda waar hij de vijfjarige filmopleiding aan academie voor beeldende kunsten St.Joost doorliep. In 1971 was hij één van de oprichters van het eerste filmcollectief in Nederland: De Kritiese Filmers. De andere leden van dit collectief waren Frank Hamers, de enige andere filmstudent van zijn jaar, en twee voormalige studenten van de academie voor industriële vormgeving uit Eindhoven. In 1975 richtte hij het Volksteater op waarmee hij ook als acteur op de planken heeft gestaan. In 1979 volgde de oprichting van SOL FILMprodukties, oorspronkelijk nog SOLIDARITEITFILMS geheten. Wat deze groepen deden was vergelijkbaar met het Amsterdams Stadsjournaal en toneelwerkgroep Proloog in Eindhoven. Het ultieme doel was het ontketenen van de revolutie door maatschappelijke misstanden aan de kaak te stellen. Filmvertoningen en optredens vonden plaats in scholen, buurthuizen en vormingscentra.

Frank Hamers en Bob Entrop (r) bij de kritische Filmers in de jaren 70 tijdens opnamen voor de productie “Samen staan we sterk”. Foto De Kritische Filmers

Sinds 2011 is Bob Entrop mede-eigenaar van ENTROP&DEZWARTFILMS. In de vijfenveertig jaar dat hij nu in het filmvak zit, realiseerde hij meer dan 320 filmtitels. In een retrospectief, verdeeld over twee dagen, wordt de toeschouwer meegenomen in de tijd. Met veel herkenning en soms een herbeleving van mooie en historische momenten. Tijdens dit retrospectief, dat plaatsvindt in Chassé Cinema (zaterdag 13 januari) en Stedelijk Museum Breda (zondagmiddag 14 januari) worden negentien films uit het rijke oeuvre van Entrop vertoond. Een passe-partout voor de zaterdag kost vijftien euro, losse kaarten voor een ‘filmblok’ kosten € 8,50 of € 9,50 (afhankelijk van de lengte van het blok). De entree voor het zondagprogramma bedraagt acht euro (gratis met Museumkaart). Reserveren kan toto 8 januari 2018.

Onderdeel van het zaterdagavondprogramma is de première van Op de zaterdagavond de Bredase première van Gedeelde trots en Een cijfer voor je leven. Na zestig eerdere portretten van 65plussers portretteert Entrop hierin zichzelf. (lt)

www.chasse.nl/cinema

www.stedelijkmuseumbreda.nl

www.solfilmprodukties.nl/bob-entrop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *