Oirschot herdenkt Petrus Vladeraccus (1571-1618)

Op zaterdag 6 januari 2018 is het op de dag af vierhonderd jaar geleden dat Petrus Vladeraccus (of Van Vladeracken) in Oirschot overleed. Dat wordt in die plaats herdacht met een middag met lezingen, muziek, een bezoek aan zijn graf in de Petrusbasiliek en de opvoering van een fragment uit het toneelstuk Tobias dat Vladeraccus schreef.

Petrus Vladeraccus werd in 1571 in ’s-Hertogenbosch geboren, werd priester en als zodanig leraar aan de Latijnse School – een verre voorloper van het gymnasium – in Den Bosch. In 1603 werd hij pastoor in Oirschot waar hij de plaatselijke Latijnse School stimuleerde en zich verdiepte in de wonderverhalen rond de Heilige Eik bij Spoordonk, dat toen tot zijn parochie behoorde. Als een welopgevoed en geleerd man van zijn tijd schreef en publiceerde hij in het Latijn, ook poëzie en theaterteksten, een genre dat toen vooral een educatief en stichtelijk doel diende.

De middag vindt grotendeels plaats in het Hof van Solms in Oirschot, begint om 13.30 uur en wordt om 16.45 afgesloten met een slotwoord en een drankje. De entree bedraagt 10 euro. Wie na afloop niet gaat Driekoningenzingen kan eventueel nog aanschuiven voor een driegangenmenu à 20 euro per persoon (vooraf te reserveren). (lt)

www.deheerlijkheidoirschot.nl

www.odulphusvanbrabant.nl

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *