A.F.Th. van der Heijden werkt aan zijn ‘meest Brabantse boek’

In veel boeken van A.F.Th. van der Heijden (1951) is Brabant nooit ver weg. Zijn geboorteplaats Geldrop is in enkele boeken een prominent decor voor het verhaal. Maar zijn ‘meest Brabantse roman’ staat nu in de steigers, zo laat hij weten in een uitvoerig interview in ‘Brabants. Kwartaalblad over Brabanders en hun taal’.

‘Mijn meest Brabantse boek is in de maak, en moet dus nog verschijnen. Naar keuze: De grafdelver – of – Schwantje’s Fijne Vleeschwaren (over een Geldropse crime passionel), De IJzeren Man (een Geldropse oorlogsgeschiedenis, die ik nu aan het omwerken ben tot een achtdelige cassette voor bingereaders); de (…) roman Nijdas Minnentijd (waarin Geldrop en Mierlo, tegenwoordig een gemeente, een rol spelen).’ Wanneer het boek zou moeten verschijnen laat Van der Heijden in het midden.

Het interview met Van der Heijden is niet mondeling afgenomen, want dat haalt de schrijver uit zijn ritme, zegt hij zelf. Cor Swanenberg, redacteur van Brabants, stuurt de vragen schriftelijk naar de auteur en die antwoordt, bijna per ommegaande, ook schriftelijk. Nee, niet per e-mail, maar op papier. Swanenberg: ‘Een brief ja, want Adri heeft het digitale tijdperk aan zich voorbij laten gaan. Geen mails, geen apps; de schrijver communiceert zoals je van een schrijver mag verwachten.’ Geheel in de stijl van de opbouw van Van der Heijdens oeuvre omvat het interview meerdere delen. Deel 1 verscheen in Brabants nummer 2 (september 2017, jaargang 4), deel 2 in Brabants nummer 3 (december 2017, jaargang 4) in december 2017. En het volgende deel is al aangekondigd. Want het moet gezegd, Van der Heijden maakt er zich bepaald niet met een Jantje van Leiden vanaf. Hij gaat uitvoerig in op zijn jeugd, zijn relatie met zijn familie, zijn band met Brabant, zijn romanfiguren. Dit alles gelardeerd met mooie anekdotes.

En passant rekent hij af met zijn collega Arnon Grunberg, met wie hij al jaren overhoop ligt. Van der Heijden reageert als een schrijver die zijn wortels niet verloochent: ‘Ja, je merkt wel eens dat de Brabantse afkomst tegen je gebruikt wordt, al heeft dat nooit enige overtuigingskracht. Arnon Grunberg denkt mij de mond te kunnen snoeren door mijn werk te karakteriseren als “het rijke roomse leven”. (…) Ik voelde de noodzaak de welgestelde lezer ook eens aan de beerput te laten ruiken, omdat vroeg of laat nu eenmaal alles, ook het riool, een plaats in de literatuur moet krijgen. En dan probeert zo’n ventje het af te doen met “o, dat gaat over het rijke roomse leven”, als een kruidenier die zegt: “Mevrouw, u kunt dat pondje kaas beter bij mij kopen”. Ik word van zulk verkapt concurrentiegedrag niet warm of koud.’

Voor de liefhebbers van het werk van Van der Heijden, er is een zeer uitvoerige bibliografie in de maak. Geplande verschijningsdatum is de herfst van 2018, want dan is het veertig jaar geleden dat Van der Heijdens eerste boek verscheen (Een gondel in de Herengracht). Samensteller van de biografie is Jan Brands. (en)

Omslag van het tijdschrift “Brabants” waarin deel 1 van het interview met A.F.Th. van der Heijden verscheen.

Het blad Brabants verschijnt alleen op papier. Een los nummer kost € 8,95. Voor meer informatie stuur een mail naar info@stichtingbrabants.nl

Reacties (1)

  1. Cor Swanenberg schreef:

    we zijn er zeer over te spreken! Dank en beste groeten,
    Cor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *