Lizette van Geene revancheert zich met nieuwe verhalenbundel

Was Brabant Cultureel bijna vier jaar geleden nog erg negatief over de eerste roman van Lizette van Geene uit Eindhoven, haar nieuwe verhalenbundel willen we graag aanprijzen. De bundel bevat eerder gepubliceerde verhalen die over een lange periode ontstonden, maar laat duidelijk zien dat Van Geene een schrijfster is die de lezer wat te bieden heeft. Veelbelovend horzelen.

door JACE van de Ven

Recent verscheen de verhalenbundel Een nacht om te horzelen van Lizette van Geene. Vier jaar geleden publiceerde zij ook al eens een roman die destijds in Brabant Cultureel niet juichend ontvangen werd. Maar dat kwam ook door de niet tot lezen uitnodigende opmaak, taalfouten en andere slordigheden. Lizette van Geene heeft zich de kritiek van toen blijkbaar aangetrokken. En met succes. Over Een nacht om te horzelen mogen we zonder terughoudendheid positief zijn.

Lizette van Geene.

Broeierig
Het is een bundeltje van amper honderd pagina’s waarin zij tien verhalen presenteert die in al hun afwisseling en bijzondere invalshoeken allemaal de moeite waard zijn. ‘Broeierige vertellingen over geboorte, liefde en de dood, waarin de lezer niet alleen ziet wat iedereen ziet, maar vooral wat meestal verborgen blijft. Een vrouw die mannen verzamelt om haar gewicht op peil te houden, drie zwangere vrouwen in een Amsterdams herenhuis en een familievakantie in een oude boerderij in Zeeland, waar de verhuurder gekleed in een slipje kuilen graaft’, luidt de aanbeveling. En dat is niet teveel gezegd, alles samen presenteert Van Geene een bizar soort magisch realisme dat met veel precisie in woordkeus en zinsbouw wordt gepresenteerd. Haar metaforen zijn beeldend en vaak zo veelzeggend dat ze een hele alinea kunnen vervangen – zoals ‘Ze strijkt bergen wasgoed in een boze stoomwolk’ – of onmiddellijk aangrijpend in hun compacte formulering, zoals over een Afrikaans hongerslachtoffertje – ‘opgevreten door zijn eigen honger’.

Van de lezer wordt concentratie verwacht bij het lezen van de verhalen van Van Geene, ze zijn uit voordat je het weet en soms wat vervreemdend. ‘Als een kind dat gedroomd heeft’, noteerde ik bij lezing van één ervan. En ook ‘onbevangenheid in combinatie met de wetenschap hoe een verhaal te schrijven’. Al met al mogen we constateren dat de schrijfster zich in vier jaar tijd ontwikkeld heeft tot een belofte. Die belofte zou ook in moeten houden dat er snel iets substantieels en nieuws van haar verschijnt, want de nu gebundelde verhalen verschenen allemaal al eens ergens anders en beslaan ongeveer een decennium in ontstaanstijd. De schrijfster Lizette van Geene heeft ongetwijfeld meer te bieden.

Lizette van Geene, Een nacht om te horzelen. Brave New Books 2017, 112 pp., ISBN 978-94-021-6501-2, pb., € 14,95.

www.bravenewbooks.nl

www.lizettevangeene.nl

 

© Brabant Cultureel 2017

 

 

 

 

Reacties (1)

  1. Dolf van Veen schreef:

    Inderdaad zeer de moeite waard deze verhalenbundel! Aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *