Keramiste Paula Bastiaansen wint prestigieuze prijs

Begin oktober 2017 won de Zundertse keramiste Paula Bastiaansen de tweede prijs van de Blanc de Chine International Ceramic Art Award. De prijs is in het leven geroepen om ‘Blanc de Chine’, een wit porselein, nieuw leven in te blazen. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden en een uitnodiging als artist in residence.

De organisatie wil een platform bieden voor kunstenaars in China en in het westen die met dit materiaal werken. Er worden sinds 2016 residenties en tentoonstellingen georganiseerd. In oktober dit jaar werd de prijs voor het eerst uitgereikt. De eerste prijs ging naar de Chinese keramiste Yanze Jiang. De tweede prijs was voor Paula Bastiaansen. Naast de erkenning en de waardering is er een interessant geldbedrag aan verbonden. De winnaar ontvangt vijftigduizend euro. De tweede plaats is goed voor dertigduizend euro.

Met dit object van wit porselein won Paula Bastiaansen de tweede prijs. Foto Marja van Hassel

Er zijn de laatste jaren meerdere Chinese initiatieven op het gebied van beeldende kunst en vormgeving, om met westerse creativiteit en traditionele Chinese technieken nieuwe wegen in te slaan. Westerse kunstenaars en designers worden uitgenodigd als ‘artist in residence’ in China. Bastiaansen kreeg maar liefst drie residenties in China aangeboden, waarvan een door de organisatie van Blanc de Chine.

Eeuwenlang was wit porselein een belangrijk Chinees exportproduct en kwam het via de zijderoute naar Europa. Het idee om speciaal deze oude techniek nieuw leven in te blazen kwam, verrassend, van een Française: Catherine Chevillot, directeur van het Musée Rodin in Parijs. Keramisten van over de hele wereld werd gevraagd deel te nemen aan een expositie in het Musée de Confluences in Lyon. Er werden 66 deelnemers geselecteerd, waaronder vier Nederlanders. Naast Bastiaansen waren dat Marja Hooft en het kunstenaarsduo Matty Vroegop en Ed Schoonveld. (ivb)

blancdechineicaa.com

Brabant Cultureel ging eerder dit jaar op atelierbezoek bij Paula Bastiaansen

 

© Brabant Cultureel 2017

Reacties (1)

  1. Proficiat Paula, een mooie erkenning voor jouw bijzondere objecten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *