Alternatieven gezocht voor Camping Kafka

Het tweejaarlijkse internationale festival voor grafische vormgeving in Breda, Graphic Matters, biedt naast exposities, workshops en lezingen ook ruimte voor een experimenteel project als Camping Kafka. Camping Kafka besteedt aandacht aan het maatschappelijk gegeven dat steeds meer mensen noodgedwongen of vrijwillig op campings leven, meestal in stacaravans of in chalets. Denk aan mensen die net gescheiden zijn, mensen met geldprobleem, migranten en a-socialen. Kortom, mensen die hun woning kwijt zijn, uit hun huis gezet zijn en een kleine en betaalbare woning zoeken. Maar denk ook aan gepensioneerden die het liefst permanent op een camping wonen, in de natuur. Permanent op een camping wonen mag echter volgens de wetgeving niet. Vaak is er echter geen andere oplossing.

Camping Kafka is een project van de Academie voor Beeldvorming, een initiatief uit ’s-Hertogenbosch. De Academie voor Beeldvorming gebruikt kunst om veranderingen in de samenleving zichtbaar te maken. Per project wordt onder leiding van een kunstenaar een team samengesteld met betrokkenen, ervaringsdeskundigen, professionals of wetenschappers. Volgens de organisatoren is kunst bij uitstek het middel om het gesprek over veranderingen in de samenleving te voeren.

Camping Kafka beoogt door middel van een grafische installatie mensen bewust te maken van dit probleem, maar wil ook zoeken naar alternatieven. Samen met hedendaagse campingbewoners, professionals, beleidsmakers en festivalbezoekers. De naam Camping Kafka heeft ongetwijfeld te maken met het begrip ‘Kafkaesk’ en verwijst daarmee naar een ‘zakelijke’ maatschappij waarin de bureaucratie steeds meer greep krijgt op het individu. (ivb)

Op vier vrijdagen achter elkaar worden binnen de installatie werksessies georganiseerd over de volgende onderwerpen:

29 september 2017, 15.30-17.00 uur: Alternatieve woonvormen
6 oktober 2017, 15.30-17.00 uur: 365 dagen recreëren
13 oktober 2017, 15.30-17.00 uur: Vastgelopen
20 oktober 2017, 15.30-17.00 uur: Arbeidsmigranten

De werksessies zijn gratis toegankelijk. Locatie: Chasse Kazerne buiten, Parade 12 te Breda.

 www.campingkafka.nl
www.facebook.com/CampingKafka
www.academievoorbeeldvorming.nl
www.graphicmatters.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *