Ludwig Volbeda uit Oosterhout wint Grand Prix

Wereldwijd de belangrijkste internationale wedstrijd voor illustratoren van kinder- en jeugdboeken is de Biennial of Illustrations Bratislava (BiB). Deze wordt sinds 1967 elke twee jaar georganiseerd in Bratislava en er vallen zeer prestigieuze prijzen te winnen, met als hoogste eer voor illustratoren de Grand Prix. Voor het eerst in de geschiedenis van de biënnale is deze eervolle prijs nu toegekend aan een Nederlander: Ludwig Volbeda (Oosterhout 1990). In totaal namen 373 illustratoren uit 49 landen deel met in totaal 2657 illustraties, dus de concurrentie was groot.

Volbeda ontving de Grand Prix voor zijn illustraties in het boek De vogels, met tekst van Ted van Lieshout die eveneens Noordbrabantse roots heeft (Eindhoven 1955). Het boek verscheen bij uitgeverij Leopold in samenwerking met het Haags Gemeentemuseum. Namens Volbeda nam de Nederlandse ambassadeur vrijdag 8 september 2017 de prijs in ontvangst uit handen van de minister van Cultuur van Slowakije. Het juryrapport prijst de sterke vertelstijl van de illustraties waarin traditionele technieken met elkaar worden vermengd en elke tekening een kunstwerk is dat volledig past bij de tekst.

Volbeda studeerde aan de Kunstacademie Sint Joost in Breda en studeerde daar af met het stripverhaal Victor en Vogel (2011) waar in de geschiedenis van Oosterhout centraal staat. Hierop volgden strips en boekillustraties en een reeks tentoonstellingen en nu dus als hoofdprijs de Grand Prix 2017. (lt)

www.ludwigvolbeda.nl
www.bibiana.sk/en/biennial-illustrations-bratislava

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *