Vier miljoen bezoekers in vijfentwintig jaar in Muziekgebouw Eindhoven

In september 1992 opende koningin Beatrix onder grote belangstelling het Muziekcentrum Eindhoven, sinds 2010 omgedoopt in Muziekgebouw. De verwachtingen waren een kwart eeuw geleden hooggespannen, omdat het concertzaal met een bijzondere akoestiek zou worden. En dat bleek zo te zijn, de zaal ontleent er zijn internationale reputatie aan.

door Emmanuel Naaijkens

In de afgelopen vijfentwintig jaar heeft het complex dat officieel ook de naam van Frits Philips draagt volgens de directie ongeveer vier miljoen bezoekers getrokken. Die kwamen voor uiteenlopende concerten op het gebied van klassiek, pop, wereldmuziek en jazz. Uitgevoerd door amateurgezelschappen als Muziekvereniging Wilhelmina of het Brabant Koor en door een lange stoet van professionals. Om zomaar wat namen te noemen: pianist Ronald Brautigam, Jaap van Zweden (als dirigent en als violist), Janine Jansen, I Fiamminghi, Jerusalem Quartet, jazzmusicus Herbie Hancock, jarenzestig folkzangeres Joan Baez, De Dijk, The Nits, Level 42, het Storionifestival, Joe Jackson en Gerard van Maasakkers. En de zaal was ook de thuisbasis van Het Brabant Orkest en later philharmonie zuidnederland.

Muziekgebouw Eindhoven, Clubsessions. foto Vincent van den Hoogen

Perikelen
Artistiek gezien is het Muziekgebouw, dat is ingebed in winkelcentrum Heuvel, een succes, maar er is ook een geschiedenis van financiële problemen. Dat begon met de bouwkosten die met 71 miljoen gulden ruim twee keer zo hoog uitvielen als begroot. De exploitatielasten vielen tegen en bovendien moest al snel de veelgeroemde akoestiek aangepast worden omdat die uitstekend was voor klassieke muziek, maar niet voor popmuziek

En nu, met de viering van het jubileum voor de boeg zijn er nog altijd financiële perikelen, zo meldt het Eindhovens Dagblad. Met name de huisvestingslasten drukken zwaar op de begroting. Het gebouw is tegenwoordig in handen van een Amerikaanse belegger, maar er zou worden onderhandeld over aankoop van het complex door bijvoorbeeld de gemeente. Het Muziekgebouw heeft een grote zaal met 1250 zitplaatsen en een kleine zaal van 450 plaatsen. Bijzonder is ook dat de grote zaal is voorzien van een symfonisch orgel.

Muziekgebouw Eindhoven. foto Vincent van den Hoogen

Jubileumprogramma
Op zondag 3 september 2017 viert het Muziekgebouw zijn jubileum met een feestelijke open dag die duurt van 11.00 tot 17.00 uur. Er is een pannenkoekenconcert voor de kinderen, een singer-songwriter stage in de Stadsfoyer, met onder anderen J W Roy en Ad van Meurs all stars, een Muziekgebouw Recordings Stage in de Kleine Zaal en een Festival Stage met het beste van slagwerkfestival Tromp, kamermuziekfestival Storioni en van Cross-Linx. Daarnaast zijn er backstage tours, verrassingsoptredens in de Heuvel Galerie en een lichtshow in de grote zaal. ’s Avonds is er een jubileumconcert van het Cincinnati Symphony Orchestra waar ook de Franse violist Renaud Capuçon zijn medewerking aan verleent.

www.muziekgebouweindhoven.nl

© Brabant Cultureel 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *