Top tien van oude meesters te zien in het Van Abbemuseum

In het Van Abbemuseum in Eindhoven zijn in januari 2018 tien topstukken te zien, afkomstig uit de grote musea in ons land. Het gaat onder meer om werken van Rembrandt, Jan Steen, Karel Appel, Ruisdael en Monet. De expositie is onderdeel van een tour die deze tien kunstwerken maken langs zes musea in evenzoveel provincies. Het initiatief gaat uit van de het Kröller-Müller Museum, het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum en het Mauritshuis. Zij hebben deze kunstwerken in hun bezit dankzij de financiële steun van de BankGiro Loterij en andere geldschieters.

In NRC Handelsblad legt Emilie Gordenker, directeur van het Mauritshuis, uit wat het idee is achter dit initiatief. “De boodschap van de rondreizende tentoonstelling is tweeledig. De vier musea willen duidelijk maken dat die aanwinsten niet alleen voor hen belangrijk zijn, maar voor heel Nederland, voor de Collectie Nederland. Daarnaast willen we duidelijk maken hoe dankbaar we zijn voor al die steun.”

De pop-up tentoonstelling kent geen thema. Het bindend element is dat het allemaal topstukken zijn. De andere musea die de meedoen zijn naast het Van Abbe het Mauritshuis in Den Haag, het Fries Museum in Leeuwarden, Rijksmuseum Twenthe in Enschede, het Kröller-Müller Museum in Otterlo en het Bonnefantenmuseum in Maastricht. (en)

Van Abbemuseum

‘De oude man’ van Rembrandt uit de collectie van het Mauritshuis is ook in Eindhoven te zien.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *