Impulssubsidie voor project De Stijl@Tilburg

Onder de noemer De Stijl@Tilburg is er de komende jaren veel aandacht voor de invloed van deze kunststroming. Het project is mogelijk dankzij een bijdrage van 39.507 euro uit de zogeheten Impulsgelden, speciaal bedoeld voor ontwikkeling van het cultuursysteem in Brabant. Het team De Stijl @Tilburg, dat opereert onder de vlag van Forum Kunst en Cultuur, wil de culturele erfenis van zowel De Stijl als de betekenis en de doorwerking van het dadaïsme in Tilburg in de komende jaren voor het voetlicht te brengen.

In 2017 is het exact honderd jaar geleden dat De Stijl, de internationaal zeer invloedrijke beweging en het gelijknamige tijdschrift werden opgericht. Niet veel mensen weten dat de incubatietijd van de Stijlbeweging in Tilburg ligt: het was in deze stad dat Theo van Doesburg vanwege de Eerste Wereldoorlog was gelegerd in de directe omgeving van Tilburg daar de spoorbeambte, pianist, dichter, kunstminnaar en mecenas Antony Kok ontmoette. Samen met Kok en andere geestverwanten broedde Van Doesburg in Tilburg zijn plannen uit voor een nieuwe wereld die door middel van de kunsten gestalte moest krijgen. Dat leidde er toe dat in 1917 het tijdschrift De Stijl in Leiden officieel werd opgericht.

De organisatoren van De Stijl@Tilburg zullen met name het thema van ‘vernieuwing’ zoals destijds Van Doesburg en de zijnen voor ogen stond ook in de huidige plannen de verbindende factor laten zijn. Tilburg is in hun ogen een stad die vernieuwing in haar DNA heeft. Het team De Stijl@Tilburg wordt gevormd door kunsthistorica Ingrid Luycks, beeldend kunstenaar Tine van de Weyer en met steun van oud-politica Veerle Slegers. In 2017 en 2018 worden diverse evenementen georganiseerd in het kader van de landelijke editie Van Mondriaan tot Dutch Design. De Stijl @Tilburg wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Tilburg, Cupudo, de Provincie Noord-Brabant, Museum De Pont en Citymarketing Tilburg. (en)

www.destijltilburg.nl
Facebookpagina De Stijl Tilburg

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *