Na twee heldinnen krijgt Ossendrecht ook een held

Het dorp Ossendrecht kende al twee internationale grootheden en lijkt er nu eentje bij te krijgen. Ten eerste heb je er Johanna Paulina Musters die net geen zeventien jaar oud was toen ze in Amerika stierf in 1895. Deze Johanna Paulina, bekend onder de artiestennaam Prinses Paulientje, werd niet groter dan zestig centimeter – achtenveertig beweerden degenen die haar vertoonden – en zou maar vier kilo gewogen hebben. Met haar vader, haar zus en haar zwager als begeleiders trok zij de wereld over om op kermissen getoond te worden.

Vlak na Paulina Musters kreeg je Kaatje Dierkx, beter bekend als zuster Marie Adolphine. Zij trok in 1899 als missiezuster naar China en werd daar in 1900 vermoord. Honderd jaar later werd zij door Paus Johannes Paulus II heilig verklaard.

En nu is er een boekje verschenen over een familielid van Prinses Paulientje, Antoon Musters, oftewel pater Anselmus O.E.S.A. die een grote rol gespeeld schijnt te hebben in het verzet in Rome tijdens de Tweede Wereldoorlog. Anselmus heeft intussen een website en een boekje, Jonge bloei, waarin naast biografische gegevens en getuigenissen van zijn neven en nichten ook gedichten van Anselmus zelf zijn opgenomen. Pater Anselmus leefde van 1915 tot 1986. Als jonge priester kwam hij in contact met de Rome Escape Line, de ondergrondse verzetsbeweging in Rome tijdens de Tweede Wereldoorlog die meer dan zesduizend mensen wist te redden uit de handen van de nazi’s. Hij werd gearresteerd, gevangengezet en dood verklaard, maar dook na de oorlog toch weer op.

Zijn heldendaden werden in Ossendrecht pas bekend in 2015 door het boek De monsignori en de nazi van Arne Molfenter en Rüdiger Strempel. In Tijding, de kroniek van de heemkundekring Het Zuidkwartier, schreef John van Dooren in 2016 het artikel ‘Antoon Musters, een nog onbekende Ossendrechtse held’. En nu is er dan de website en het boekje over Anselmus dat voor 14,75 euro is te bestellen. Op de website louisraaijmakers.nl staat de tekst van een bijzonder knappe spreekbeurt van het meisje Meike Sneijders over Prinses Paulientje. (jvdv)

anselmus-musters.jouwweb.nl

Anselmus Musters (redactie Louis Raaijmakers), Jonge bloei. Tilburg: Uitgeverij Aan Het Park 2016, 65 pp. ISBN 9789082550207, pb., € 14,75

 

 

 

 

 

 

Getagt als