Van GoghHuis in Zundert houdt benefietveiling voor Artists in Residence

Via de veilingsite Catawiki organiseert het Van GoghHuis te Zundert een benefietveiling. De opbrengst komt ten goede aan het Artist in Residence-programma. Reden voor deze actie is dat de geldkraan wordt dichtgedraaid en het Van GoghHuis er alles aan wil doen om de Artist in Residence voor de toekomst te behouden.

Vele kunstenaars – vooral uit Noord-Brabant – reageerden op de oproep om mee te doen aan de veiling. Het Van GoghHuis biedt al jaren een platform voor hedendaagse kunstenaars door ze uit te nodigen voor een tentoonstelling of als Artist in Residence. Het museum mag zich nu dan ook verheugen op grote belangstelling van deze kunstenaars voor deelname aan de veiling. Door belangeloos een werk af te staan tonen zij dat ze het Van GoghHuis een warm hart toedragen. Het publiek kan dat ook doen door te bieden op de veiling.

Werk van Han Klinkhamer.

“Ons Artist in Residence-programma in de kosterswoning uit de tijd van Van Gogh draait sinds 2011”, vertelt directeur-conservator Ron Dirven. “Tweemaal hebben wij hiervoor Impulsgelden ontvangen van de provincie Noord-Brabant en eenmaal een bijdrage uit het Fonds Brabant C voor aanvullende activiteiten, zoals de uitwisseling met Antwerpen. Wij hoopten dat wij voor de periode 2017-2020 een bijdrage zouden ontvangen uit het provinciaal kunstenplan. Ondanks een positieve beoordeling is dat vanwege onvoldoende budget niet doorgegaan.”

“Onze financiële nood van dit moment komt doordat wij niet opnieuw een beroep kunnen doen op de Impulsgelden, geen steun ontvangen uit het provinciaal kunstenplan en vanwege de trapsgewijze bezuinigingen op onze subsidie door de gemeente Zundert (van 165.000 euro in 2008 tot 27.500 euro nu). De gemeente heeft dit jaar niet opnieuw bezuinigd, maar de jaarlijkse subsidie van 27.500 euro is onvoldoende gebleken. Dat speelt al jaren. Vanwege het succes van het Van Goghjaar in 2015 hebben we tot vorig jaar de tekorten nog kunnen opvangen.”

Werk van Philip Akkerman.

Meer dan tachtig kunstwerken
De kunstenaars hebben bij elkaar meer dan tachtig werken beschikbaar gesteld voor de veiling. Die wordt online georganiseerd via Catawiki en vindt plaats van 31 maart tot en met 9 april 2017. Bieders kunnen eenvoudig een account aanmaken. Voor wie de werken eerst wil zien, is er een tentoonstelling ingericht in het Van GoghHuis. Kunstenaars die een werk hebben afgestaan zijn onder andere Reinoud van Vught, Paul den Hollander, Rommert Boonstra, Robert Zandvliet, Tom Claassen, Han Klinkhamer, Loek Grootjans, Pieter Laurens Mol, Margriet Smulders, Tom Janssen, Anne Geene en Noortje Haegens. Ook Philip Akkerman en Mike van der Pol, die vanaf 25 maart 2017 samen exposeren in het Van GoghHuis, doneerden een werk voor de veiling.

Werk van Paul den Hollander.

Noortje Haegens was de meest recente Artist in Residence. Het verblijf van een maand in de kosterswoning betekende voor haar een periode van bezinning en observatie van de omgeving, waar weer nieuw werk uit is voortgekomen. Laten we hopen dat zij niet de laatste kunstenaar was die in de voetsporen van Van Gogh zo’n werkperiode heeft kunnen doen. Om te kunnen bieden op de werken die in de veiling worden aangeboden dient u eerst een account aan te maken op de veilingsite: veiling.catawiki.nl (ivb)

Illustratie boven: werk van Philip Akkerman

Benefietveiling Catawiki t.b.v. Van GoghHuis te Zundert, van 31 maart t/m 9 april 2017: Catawiki.nl/vangogh

Steun het Van GoghHuis: www.vangoghhuis.com

 

(c) Brabant Cultureel 2017

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *