Fototentoonstelling Weer Toekomst te zien bij TU in Eindhoven

De opvang van vluchtelingen wordt wereldwijd als een probleem gezien. Daardoor wordt weleens voorbijgegaan aan het feit dat achter iedere vluchteling een mens schuil gaat die wil integreren in het nieuwe land. De expositie toont met foto’s en teksten van Ahmet Polat recente en wat oudere succesverhalen van migranten die hun plek in de Nederlandse samenleving hebben gevonden.

door Irma van Bommel

Anita op de kermis in Groningen. Foto Ahmet Polat

Ahmet Polat (1978) maakte portretten van een aantal migranten in hun huidige omgeving: thuis, op straat, in de collegebanken of op het werk. Wat Polat duidelijk wil maken is dat het mensen zijn zoals jij en ik, ‘die studeren of werken, een gezin hebben, verjaardagen vieren of afspreken met vrienden’. Polat maakte niet alleen de foto’s, maar zorgde ook voor de interviews. De verhalen maken de expositie indrukwekkend. Alle verhalen beginnen steevast met een herinnering aan het oorspronkelijke vaderland, waardoor meteen de reden van hun vlucht duidelijk wordt. Sommigen vertellen over de reis hier naartoe en het lange wachten in asielzoekerscentra. Allemaal vertellen ze over de ambitie om in dit land te mogen studeren en werken. En over de dankbaarheid nadat dit alles is gelukt.

Daniel Saah in de kerk. Foto Ahmet Polat

Polat maakte de tentoonstelling in samenwerking met de Stichting voor Vluchtelingen-Studenten UAF, opgericht in 1948 en de oudste vluchtelingenorganisatie in Nederland. De stichting begeleidt studenten in het hoger onderwijs en in het vinden van een baan die past bij hun capaciteiten. Vaak worden eerder behaalde diploma’s van vluchtelingen hier niet erkend en moeten zij dus opnieuw een studie gaan volgen. Eenmaal een diploma op zak kunnen zij beter integreren in de samenleving. De expositie toont een aantal succesverhalen, maar dit maakt ook meteen duidelijk dat een organisatie als het UAF noodzakelijk is.

Aisatta staat voor de klas tijdens haar stage. Foto Ahmet Polat

Het grootste succesverhaal is natuurlijk van Ahmet Polat zelf. Als zoon van Turkse migranten groeide hij op in west Brabant, ging naar de middelbare school in Roosendaal en volgde zijn opleiding aan AKV|St. Joost te Breda. Nu is hij succesvol mode- en documentaire fotograaf en in 2015/16 verkozen tot Fotograaf des Vaderlands. Hoewel hij zich Nederlander voelt en volkomen geïntegreerd is, wordt hij op grond van zijn ervaring met een migrantenachtergrond regelmatig gevraagd voor projecten waarbij migranten een rol spelen.

De reizende expositie ‘Weer Toekomst, vluchtelingen hoopvol geportretteerd door fotograaf Ahmet Polat’ is
t/m 26 maart te zien in het Metaforum op het terrein van de TU in Eindhoven.

14 maart 12.40 uur: gespek met Ahmet Polat in het Energyforum in het Metaforum van de TU in Eindhoven.

http://www.studiumgenerale-eindhoven.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *