Brabant Cultureel slaat nieuwe en actuele weg in

Het gaat goed met Brabant Cultureel. De nieuwe website die begin 2016 in gebruik is genomen, heeft ons digitale tijdschrift heel wat nieuwe lezers opgeleverd. Het is vooral de duidelijkheid en overzichtelijkheid die de website een eigentijds gezicht heeft gegeven en de redactie meer en betere mogelijkheden biedt.

Eigentijds betekent bij Brabant Cultureel dat de historie van kunst en cultuur weliswaar een belangrijke rol blijft spelen in ons concept, maar vooral dat wij ons meer gaan richten op de culturele stand van zaken nú. Daarom heeft de redactie besloten de cyclus van tweemaandelijkse verschijning los te laten. De zes nummers per jaar worden er in deze nieuwe constellatie misschien wel tweehonderd. Want Brabant Cultureel gaat vanaf 1 januari 2017 publiceren wanneer daar reden voor is. De opening van een belangrijke tentoonstelling, de verschijning van een nieuw boek, een interview met een beeldend kunstenaar; het kunnen allemaal redenen zijn om de website op die momenten te verversen. Deze stap betekent ook dat zich nieuwe mogelijkheden aandienen. Tot nu toe schreven wij geen recensies van bijvoorbeeld concerten of theatervoorstellingen, omdat die in het ongunstigste geval twee maanden na de première pas op onze website zouden verschijnen. Door de actuele mogelijkheden die wij onszelf hebben verschaft, kunnen wij nu direct na een première onze lezers een beschouwing bieden. Wij zijn door de komende veranderingen de omschrijving ‘digitaal tijdschrift’ ontgroeid. We presenteren ons voortaan liever als ‘journalistiek digitaal podium voor kunst en cultuur in Noord-Brabant’.

Het spreekt haast vanzelf dat door deze nieuwe werkwijze de druk op enkele redacteuren gaat toenemen. Een eindredacteur krijgt meer – en onregelmatiger – werk, de redacteur die de website ‘ververst’ met tekst en foto’s zal vaker achter zijn of haar computer moeten plaatsnemen en de fotoredactie zal vaker moeten uitrukken. Deze voorwaarden zijn echter uitgebreid met de betrokken personen besproken, waarbij bleek dat niemand daar bezwaar tegen had. De betrokkenheid van alle mensen die Brabant Cultureel samenstellen, blijft even groot als voordien.

Daarbij mag er wellicht ten overvloede op worden gewezen dat die betrokkenheid geheel belangeloos is. Met andere woorden: iedereen bij Brabant Cultureel werkt ‘om niet’, om in juridische termen te spreken. Om Brabant Cultureel ‘in de lucht te houden’ is echter geld nodig. Daar kunnen we niet omheen. Dat hebben enkele mensen in de provincie al uit zichzelf bedacht. De penningmeester zag meerdere malen mooie geldbedragen op de bankrekening van Brabant Cultueel bijgeschreven. Prachtige ‘zomaar’ donaties – waaronder zelfs een meerjarige – die het mogelijk maken om ons tijdschrift een nog belangrijkere plaats te bieden in het veld van de Brabantse kunsten. Toch is er – helaas – nog meer geld nodig. Daarvoor heeft het bestuur van Brabant Cultureel een zogeheten Impulsplan opgesteld, dat in het nieuwe jaar aan ieder die het wil, wordt aangeboden.

Het mag duidelijk zijn dat Brabant Cultureel op de vruchtbare bodem die het zichzelf heeft verschaft, een succesvol jaar achter de rug heeft. Echter ook een jaar met een rouwrand. Op 22 mei 2016 ontviel ons plotseling Muriel Boll, de redactrice die hart en ziel had verpand aan de literaire kant van Brabant Cultureel – Brabant Literair. De redactie heeft een rouwperiode achter de rug, maar heeft eensgezind besloten het werk dat Muriel nog voor ogen had, in alle oprechtheid voort te zetten. Met dit voornemen en alle andere goede wensen die er leven, wenst de redactie al haar lezers een mooi en kunstzinnig 2017. Brabant Cultureel-nieuwe-stijl moet daar een belangrijk steentje aan bijdragen. Wij gaan ervoor.

Rinus van der Heijden
Hoofredacteur

 

© Brabant Cultureel – december 2016

 

Reacties (3)

  1. Arnold Verplancke schreef:

    Goed initiatief Rinus!

  2. Albert Megens schreef:

    Ik heb een korte recensie geschreven over “Met vaart in het hart” van JACE van de Ven, kan echter het redactieadres niet vinden. Kunnen jullie het mij zenden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *