Internationale porseleinexpositie in Sterksel biedt breed spectrum

Sinds 2003 organiseert Galerie Kempro in Sterksel elk najaar een keramiekexpositie. Dit jaar is die geheel gewijd aan porselein. De Vlaamse keramiste Patty Wouters is gevraagd de tentoonstelling samen te stellen. Door haar contacten met internationale collega-kunstenaars van naam is het een expositie van hoog niveau geworden. Na Sterksel gaat de expositie op reis door Europa.

door Irma van Bommel

Porselein is een bijzonder soort keramiek. Het is dunwandig, hard, doorschijnend en niet poreus. Het wordt gemaakt van kaolien (een witte kleisoort) waar kwarts en veldspaat aan wordt toegevoegd. Deze toevoegingen zorgen voor de glasachtige uitstraling. De van oorsprong uit China afkomstige techniek vereist veel kennis en ervaring, omdat bij het bakken veel krimp optreedt. Traditioneel worden er kommen en schalen van gemaakt. Deze ontstaan op de draaischijf of worden gegoten in mallen. Patty Wouters koos zowel voor kunstenaars die hun vormen baseren op de kom- en schaalvorm, als kunstenaars die sculpturaal bezig zijn. Daaronder vallen ook de wandobjecten. De exposanten komen uit Groot-Brittannië, Australië, Duitsland, Tsjechië, Hongarije, Japan, België en Nederland.

Kom- en schaalvormen zijn er onder anderen van de Britse Sasha Wardell, de Japanse Mami Kato, de Belgische Mieke Everaet, de Australiër Victor Greenaway en de Nederlanders Henk Wolvers en Willy van Bussel. Ook de vaasvorm van het duo Vladimir Groh (Tsjechië) en Yasuyo Nishida (Japan) is in feite gebaseerd op een komvorm. Het object van David Jones is eveneens een komvorm, maar dan dubbelwandig, waardoor het dik lijkt, wat eigenlijk in tegenspraak is met het dunwandige wat zo kenmerkend is voor porselein.

Autonoom
Kunstenaars die hun objecten baseren op kom- en schaalvormen begeven zich op het grensvlak van design en autonome beeldende kunst. De ruimtelijke objecten behoren daarentegen geheel tot de autonome kunst. Thérèse Lebrun bouwt haar op koraal lijkende sculpturen op uit talloze min of meer repeterende vormen. Simon Zsolt Jozsef doet iets vergelijkbaars. Paula Bastiaansen maakt dunwandige, driedimensionale sculpturen. Het werk van deze uit Zundert afkomstige kunstenaar oogt zowel fragiel als elegant.

De samensteller van de expositie, Patty Wouters, toont coconachtige lichtobjecten. Deze installatie is tevens een wandsculptuur. Wandsculpturen zijn er ook van Vicky Shaw en Hiromi Itabashi. Maar waar het werk van beide kunstenaars vlak is, is het werk van de Belg Piet Stockmans driedimensionaal. Naast wandobjecten maakt Stockmans interessante installaties.Onder de deelnemende kunstenaars bevindt zich een aantal Nederlanders, onder wie de in Eindhoven geboren en nu in Amsterdam wonende Jeroen Bechtold, de eerder genoemde Paula Bastiaansen uit Zundert, Henk Wolvers uit ’s-Hertogenbosch en Willy van Bussel uit Heeze.

Wouters heeft er bewust voor gekozen om een zo breed mogelijk spectrum aan toepassingen in porselein te laten zien. Daarmee toont ze de ontwikkeling van objecten gebaseerd op de traditionele kom- en schaalvormen tot de driedimensionale objecten en installaties die we rekenen tot de autonome kunst. De mogelijkheden om je als kunstenaar uit te drukken in porselein lijken grenzeloos.

Internationale Porseleintentoonstelling, van 30 oktober t/m 19 december 2016 bij Galerie Kempro te Sterksel.

www.kempro.nl

Deelnemende kunstenaars: Karin Bablok (D), Paula Bastiaansen (NL), Jeroen Bechtold (NL), Willy Van Bussel (NL), Mieke Everaet (B), Victor Greenaway (AUS), Vladimir Groh (CZ) / Yasuyo Nishida (J), Hiromi Itabashi (J), David Jones (GB), Simon Zsolt Jozsef (H), Mami Kato (J), Thérèse Lebrun (B), Jeanne Opgenhaffen (B), Anima Roos (B), Vicky Shaw GBK), Piet Stockmans (B), Sasha Wardell (GB), Henk Wolvers (NL), Patty Wouters (B).

© Brabant Cultureel – oktober 2016

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *