Straatopera Goud zet heel Vlijmen-Vliedberg op zijn kop

De eerste straatopera ooit in de provincie Noord-Brabant, althans zo beweert de organisatie ervan, de stichting Pro-Podium in Vliedberg-Vlijmen. Dat gaat ‘Goud’ worden, een project dat door, voor en in de buurt Vliedberg wordt gecreëerd. Te zien op zaterdag 9 en zondag 10 juli. Op een podium op het parkeerterrein bij voetbalclub Vlijmense Boys aan de Hoge Heide 8 in Vlijmen.

door Rinus van der Heijden

De Vliedberg in Vlijmen staat al geruime tijd op zijn kop. De wijk is namelijk de spil waar Goud om draait. ‘Wij willen alle groepen van de wijk in het project betrekken,’, zo schrijft de stichting in haar projectplan. ‘Daarbij willen we de bewoners van de Vliedberg vooral centraal stellen en in de schijnwerpers zetten. De eventuele medewerkers uit groot Vlijmen hebben hierbij duidelijk een ondersteunende en dragende taak’.

Jonge dansers voeren de Cancan uit. Foto Ad van Kessel

Jonge dansers voeren de Cancan uit. Foto Ad van Kessel

De straatopera wil een laagdrempelig sociaal en cultureel project zijn dat door de buurt, voor de buurt en in de buurt wordt gecreëerd, gedragen en uitgevoerd. En daarmee een bijdrage levert aan de kwaliteit van het leefklimaat in de wijk. Het hoofddoel is verbetering van tevredenheid van de wijkbewoners, het slechten van de verschillen in de wijk door samenwerking en de verbetering van de onderlinge relaties en communicatie. Daarvoor is de vorm ‘opera’ gekozen, die vaak wordt verbonden aan een elitaire bevolkingslaag en hier wordt samengebracht met een tegenvoeter, de aandachtswijk Vliedberg. Dit spanningsveld vormt de grote uitdaging. Het verschil tussen arm en rijk en andere zogenaamde klassenverschillen zijn de basis van de problematiek die in de wijk speelt. Daarnaast zijn er spanningsvelden binnen en tussen jongeren, allochtonen, ouderen en mensen met een beperking.

Opa en Candice. Foto Ad van Kessel

Kees Nieuwenbroek speelt de rol van Old Mcnugget en Femmelin Tiessens die van Candice, tevens de oudste en jongste spelers. Foto Roland van Riel

Western
De opera Goud wordt een echte western. In het verleden werd Vliedberg wel Chicago genoemd. In de straatopera worden de verschillen in de wijk neergelegd in een verhaal over klassenverschillen en onderdrukking; over controle en vrijheid en over de macht van het geld en de kracht van het volk. Het verhaal: een wrede industrieel heerst over de bevolking van het stadje Rabbit Hill (Konijnenberg). Hij is eigenaar van de goudmijn en buit elke inwoner uit. Zijn eigen dochter sluit hij op in een gouden kooi. De mijnwerkers komen uiteindelijk in opstand en bedenken een plan om onder het juk van dit heerschap uit te komen.

De regie is in handen van regisseur en choreograaf Margot Vossen uit Tilburg. Zij werkt al ruim dertig jaar als maker en docent. “De laatste twaalf jaar werk ik veel met koren en verzorg de regie en choreografie van koorconcerten. Die combinatie, van stem en beweging vind ik fantastisch en inspireert mij. In dit project zie ik de unieke kans om te laten zien hoe ook bewegingen van het dagelijkse leven tot dans verheven kunnen worden.”

Het orkest . Foto Ad van Kessels

De muzikale uitvoering is in handen van Regionaal Symfonieorkest Oss (RSO) onder leiding van dirigent Jacco Nefs uit Moergestel. Foto Ad van Kessel

Koordirigent en zangpedagoog Annemieke Kamphuis uit Vlijmen heeft de muzikale leiding van het project. Zij is de zangcoach van de solisten en repetitor van het koor. “Geboren en getogen in de wijk Vliedberg ben ik goed op de hoogte van datgene wat er in deze wijk speelt en van de krachten en zwaktes binnen deze wijk.”

Nick van Hintum is de tekstschrijver van het libretto. De gekozen opera-aria’s voorziet hij van Nederlandse teksten. “Ik schrijf nu tien jaar theater en muziek voor amateurs en semi-professionals. In dit project zie ik de kans om interessante contrasten te schrijven tussen eeuwenoude muziek met de taal en muziek van nu, om te laten zien dat verschillen er alleen maar zijn waar je ze zelf verzint.”

De muzikale uitvoering is in handen van Regionaal Symfonieorkest Oss (RSO) onder leiding van dirigent Jacco Nefs uit Moergestel. Het RSO speelt klassiek repertoire, afgewisseld met moderner werk.

De solisten. Foto Roland van Riel

De twaalf solisten die de hoofdrollen spelen. Foto Roland van Riel

Solisten
De hoofdrollen worden gezongen door twaalf solisten. Daarnaast is een ruim vijftigkoppig koor, dat is samengesteld uit leden van bestaande koren, maar ook uit nieuw aangemelde zangers, onder wie mensen die op dit niveau nog nooit hebben gezongen. De dansstudio’s Studio Max uit Vlijmen en The Motion Creator uit Nieuwkuijk verlenen met veertien dansers hun medewerking aan het project.

De twee basisscholen in de wijk, de Vlechter en ’t Palet zijn bij het project betrokken en werken mee aan een uitgebreid educatief cultureel programma over opera en andere muzieksoorten.

Billie en Raaf. Foto Ad van Kessel

Solisten Mike Bink en Franki Munninghof spelen De Raaf en Billie tijdens een repetitie. Foto Ad van Kessel

Straatopera Goud krijgt financiële ondersteuning van de gemeente Vlijmen met een bedrag van vijfduizend euro. Het Prins Bernard Cultuurfonds Noord-Brabant subsidieert met een bedrag € 16.000 waarvan € 10.000 komt uit het door de Provincie Noord-Brabant ingestelde Buurtcultuurfonds en € 6.000 uit het Buurtcultuurfonds Woonveste. Daarnaast draagt de Woonveste vierduizend euro bij. Ook bedrijven verlenen financiële steun.

Straatopera ‘Goud’
zaterdag 9 juli, aanvang 20:30 uur en zondag 10 juli om 14:00 uur.
Per voorstelling zijn er maximaal 500 kaarten beschikbaar (zitplaatsen).
Digitaal te bestellen bij
kaartenstraatopera@gmail.com

© Brabant Cultureel – juni 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *