Nieuwe roman voor jongeren van Rihana Jamaludin is gratis te downloaden

De Tilburgse Rihana Jamaludin schreef een nieuw boek, speciaal voor jongeren. ‘Luchtdanser’ speelt zich af in de multiculturele samenleving van stadsjongeren op straat. Om er ook zoveel mogelijk jongeren – en andere lezers – mee te bereiken, is het boek door iedereen gratis van het net te plukken.

door JACE van de Ven

Luchtdanser is de titel van een nieuwe publicatie van de Tilburgse schrijfster met Surinaams-Hindoestaanse roots, Rihana Jamaludin, die eerder onder meer indruk maakte met haar historische roman De Zwarte Lord over het slavernijverleden van Nederland in Suriname.

De novelle Luchtdanser speelt zich af in het Amsterdam van nu en gaat over de lotgevallen van drie freerunners, jongeren die er een sport van maken over daken te rennen en tegen muren op te klauteren. Zo willen ze een gevoel van totale vrijheid ervaren en uiten. Die jongeren, Clyde, Hadir en Arend, (roots in Suriname, Marokko en Nederland) hebben alle drie hun adolescentendromen, -problemen en -onzekerheden, maar bij elkaar vinden ze vriendschap en steun.

Hollandse Arend heeft een onmogelijke stiefvader en trekt er thuis tussenuit. Hadirs ouders gingen gedreven door heimwee terug naar Marokko, hij woont bij zijn oom met wiens restaurant het slecht gaat, en zijn Somalische vriendin Kadra moet afrekenen met haar persoonlijke geschiedenis. Surinaamse Clyde wordt op een moment waarop hij dat het allerminst verwacht, geconfronteerd met het slavernijverleden van zijn voorvaderen en met zijn afkomst.

Ook hedendaagse conflicten als die met de ‘Wazi’s’ van ‘Nederland is overvol’ en welke bevolkingsgroepen de zondebok daarvan zouden zijn en die van de criminaliteit rond drugsgebruik komen in Luchtdanser aan de orde.

Rihana Jamaludin. Foto Karla Hoffman

Rihana Jamaludin. Foto Karla Hoffman

Spannend
Jamaludin is een rasvertelster die haar verhaal ook nog eens knap heeft geconstrueerd. Zo weet ze een spanning op te bouwen die delen van het e-book doet lezen als een pageturner. Zij houdt van exacte en uitgebreide beschrijvingen van situaties en achtergronden die soms wel eens wat breed uitgemeten zijn, waardoor de niet zo dikke jongerenroman ondanks het gebruik van eigentijdse straattaal qua stijl hier en daar toch wat ouderwets aandoet.

Dat komt ook omdat Jamaludin met het verhaal méér voor heeft dan alleen een literair doel. Deze jongerenroman gaat niet alleen over jongeren in onze multiculturele samenleving, maar is ook voor hen bedoeld. Waarschijnlijk om die jongeren niet af te schrikken en om niet mee te huilen met de wolven in het bos, schildert zij haar hoofdpersonen wel erg braaf af en komt alles aan het eind wel erg keurig op zijn pootjes terecht.

“Lezen allochtone jongeren niet, of moet er eerst een boek zijn dat hen aanspreekt?” vraagt de schrijfster zich af. Ik help haar hopen dat haar boek jongeren aanspreekt, avontuur zit er genoeg in en dat de recensent het uiteindelijk wat braaf vindt, komt waarschijnlijk door zijn eigen jongerentijd vol bezettingen en sit-down-stakingen.

Gratis
Om de drempel niet te hoog te maken, heeft Jamaludin besloten Luchtdanser gratis beschikbaar te stellen: “Een boek voor alle jongeren, over de gekleurde samenleving zoals die om hen heen te zien is.” Wie het boek wil lezen, gaat naar Jamaludins website www.rihanajamaludin.com en kan het daar na aanmelding gratis downloaden. Op die website is ook de booktrailer te zien, gemaakt door Team Twisted en men kan een kijkje achter de schermen nemen bij The making-of: Freerunners in actie.

Boekomslag Luchtdanser

Rihana Jamaludin, Luchtdansers
Gratis e-book via:
www.rihanajamaludin.com.

© Brabant Cultureel – april 2016

Reacties (1)

  1. Rosh Ramdat schreef:

    Wat een prachtig initiatief. Ik hoop dat de leerkrachten hun leerlingen stimuleren om dit boek te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *