Verjongd Brabant Cultureel viert 65e verjaardag met nieuwe website

65 jaar, dé leeftijd om het leven wat rustiger op te vatten. Te stoppen met werken en achter de geneugten des levens aan te gaan. Zo zijn we dat gewend in dit land. Brabant Cultureel voelt  daar echter niets voor. Het digitale tijdschrift, dat hoeder en waker wil zijn over alle kunst en cultuur in de provincie Noord-Brabant, is aan zijn 65e jaargang begonnen. Voor redactie en bestuur reden het oog te richten op verjonging. In de vorm van een fonkelnieuwe, moderne eigen website.

Tot dit jaar liftte Brabant Cultureel mee op de website van Cultureel Brabant (www.cubra.nl). Met de verschijning van het eerste nummer van 2016 is Brabant Cultureel volledig zelfstandig. Dat uit zich in de nieuwe website, die strak is vormgegeven, rustig van opmaak en opbouw is en waarop de de artikelen nu nog gemakkelijker zijn te raadplegen. Geïnteresseerden kunnen er naar zoeken per categorie of trefwoord, maar ook zomaar uitgebreid door de veelheid aan redactionele stukken en prachtige – voornamelijk eigen – foto’s dwalen. De nieuwe website is bovendien interactief. Dat betekent dat elke knop die wordt aangeklikt, een venster met het gewenste artikel of andere informatie opent. En wie er niet uitkomt, kan voor hulp en/of verdere informatie altijd mailen naar redactiebrabantcultureel@gmail.com. De nieuwe website staat hierdoor wijd open voor iedereen. En dit allemaal nog altijd gratis en voor niks.

Daarmee raakt Brabant Cultureel een teer punt, dat niet onvermeld mag blijven. Het bestuur van Stichting Brabant Cultureel is druk bezig om een financiële basis te leggen onder de activiteiten van het tijdschrift. De eerste stappen daartoe zijn met succes gezet. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant heeft een projectsubsidie verleend, die het mogelijk maakte de nieuwe website te realiseren. Bovendien hebben twee particuliere schenkers een structureel geldbedrag overgemaakt naar de bankrekening van Brabant Cultureel. Het bestuur gaat echter verder. Om de band met lezers en het Brabantse middenstands- en bedrijfsleven aan te halen, is het mogelijk om een financiële bijdrage te verlenen. Dat bij een organisatie, die zonder budget moet werken elk bedrag welkom is, moge duidelijk zijn. De mogelijkheden om Vriend, Begunstiger of Partner te worden, zijn elders op deze website uitvoerig beschreven.

Brabant Cultureel verscheen 61 jaar op papier. Met ingang van 2013 moest het tijdschrift door het wegvallen van subsidies noodgedwongen stoppen. Een team uit de ‘oude’ redactie plaatste het bijna gezonken schip op de digitale snelweg en zie: BC begon al snel weer tekenen van gezond leven te vertonen. Nu, bijna drie jaar later, is Brabant Cultureel een groeiend medium, dat met gestaag toenemende lezersaantallen een vooraanstaande plaats heeft ingenomen in het Brabantse kunst- en cultuurveld. Redactie en bestuur zijn ervan overtuigd dat met de nieuwe website en de niet aflatende inzet van alle mensen die Brabant Cultureel verwezenlijken, de inhoud van het tijdschrift nog verder wordt  aangescherpt. En hierdoor de Brabantse kunsten in een nog scherper zoeklicht komen staan.

Rinus van der Heijden
hoofdredacteur

© Brabant Cultureel – februari 2016

Reacties (3)

  1. Demian schreef:

    Dit ziet er prachtig uit mensen!

  2. Frans van Hoof schreef:

    Proficiat Rinus met jullie jubileum. Wederom een genot om jullie blad weer te lezen en de nieuwe website is inderdaad een stuk gebruiksvriendelijker dan de oude. Succes !

  3. Gefeliciteerd met de online doorstart, het is een plezier de site te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *