Kracht, kleur en elegantie in kerkje Velp

In Velp, bij Grave, staat een kleine kerk die van oorsprong romaans is, de St. Vincentiuskerk. Deze dorpskerk doet nu niet meer als zodanig dienst. Een stichting heeft zich over het kerkje ontfermd, de Stichting Kunst in het Kerkje. Voortaan worden er in dit fraaie, historische bouwwerk exposities en concerten georganiseerd. Tijdens het weekend van Pasen en de twee daarop volgende weekenden is er werk te zien van Ine van Lierop, Ferdy Steger en Wendy van Buren.

door Irma van Bommel

Het kerkje in Velp. Foto Gemma van der Heyden

Het kerkje in Velp. Foto Gemma van der Heyden

De St. Vincentiuskerk is in de twaalfde eeuw gebouwd als zaalkerk, dat wil zeggen in eenvoudige, rechthoekige vorm. Als materiaal is tufsteen gebruikt. De zuidmuur met de kleine rondboogvensters dateert nog uit die tijd. Vooral aan de binnenkant is deze nog goed te zien. In de veertiende eeuw werd een vierkante toren aan de kerk gebouwd. In de zestiende eeuw is het kerkje uitgebreid met een koorgedeelte en een extra beuk waarbij de noordmuur is opgeschoven. In dezelfde tijd is het geheel verhoogd. Sinds 1937 doet het echter al geen dienst meer als kerkje.

Om het mooie bouwwerk voor de toekomst te kunnen behouden, was het van belang er een nieuwe bestemming voor te vinden. Na een restauratie in de jaren zestig riep de gemeente daarom een stichting in het leven om ‘de plaatselijke bevolking in contact te brengen met historische en hedendaagse kunstuitingen’, met als locatie uiteraard het kerkje. Sinds 1977 organiseert de stichting er exposities en concerten. Belangstellende kunstenaars en musici kunnen zich melden. Een commissie Beeldende Kunst buigt zich over de selectie van kunstwerken.

Ine van Lierop, buste man, brons

Ine van Lierop, buste man, brons

Ine van Lierop, torso man, brons

Ine van Lierop, torso man, brons

Helemaal gratis is het niet. Kunstenaars die er willen exposeren betalen een klein bedrag waar onkosten van worden betaald zoals elektriciteit, water en verwarming en waar faciliteiten voor worden geleverd, zoals een ophangsysteem, sokkels en een muziekinstallatie. Ook zorgt de stichting voor publiciteit. Bij verkoop van kunstwerken gaat een percentage naar de stichting. Dit bedrag komt ten goede aan onderhoud van het kerkje.

Expositie
Ine van Lierop en Ferdy Steger hebben eerder samen geëxposeerd. Nu kozen zij als locatie voor het kerkje in Velp. Ine van Lierop (Heeze 1959) toont bronzen beelden, zowel koppen als torso’s. Het werk van Van Lierop kenmerkt zich door een krachtige uitstraling. De koppen zijn goedgelijkende portretten, waarbij ook expressie een grote rol speelt. Meer nog dan het weergeven van het uiterlijk van het model probeert ze iets van de psyche te vangen door gemoedsstemmingen uit te beelden. Van Lierop volgde haar opleiding aan de kunstacademie te Arendonk.

Ferdy Steger, Golden child, acrylverf op doek.

Ferdy Steger, ‘Golden child’, acrylverf op doek.

Ferdy Steger, Koekwous, acrylverf op doek.

Ferdy Steger, ‘Koekwous’, acrylverf op doek.

Het brons combineert mooi met het drukke werk van Ferdy Steger (’s-Hertogenbosch 1959). Zijn vrolijke, kleurrijke, en met veel vaart geschilderde werken zijn bijna abstract. Ze zijn duidelijk geïnspireerd op de Cobrabeweging, maar hebben ook iets weg van het Duits expressionisme van begin twintigste eeuw. Steger volgde zijn opleiding aan SintLucas in Boxtel en AKV|St. Joost in Breda.

Van Lierop en Steger kozen Wendy van Buren (Arnhem 1975) als mede-exposant. Van Buren maakt sieraden. Zij volgde haar opleiding aan de Vakschool voor zilversmeden en goudsmeden te Schoonhoven en de kunstacademie in Rotterdam. Ook bekwaamde ze zich in ambachtelijk schoenmaken. Al haar ervaring en kennis combineert ze tot het maken van opvallende sieraden. Haar sieraden vertellen een verhaal, waarbij spreekwoorden vaak als inspiratie dienen. Eigenlijk zijn het miniatuur kunstwerken.

bc201601-irma_van_bommel-kunst_in_kerkje_Velp-Wendy_van_Buren-ring-4-1000

Wendy van Buren, ringen.

Expositie Ine van Lierop, Ferdy Steger en Wendy van Buren
za 26, zo 27 en ma 28 maart, za 2,  zo 3, za 9 en zo 10  april 2016 van 11 tot 17 uur,

St. Vincentiuskerk Velp.

www.kunstinhetkerkje.nl

© Brabant Cultureel – februari 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *