Beeldengroep Rechten van de Mens van Margot Homan onthuld in Lommel

Beeldend kunstenaar Margot Homan kreeg van de gemeente Lommel, net over de grens bij Valkenswaard in België, de opdracht om een beeldengroep te maken die verwijst naar de rechten van de mens. Zeventig jaar geleden werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens geformuleerd door de Verenigde Naties. Op tal van plaatsen wordt dit gevierd. Het was het idee van oud-burgemeester van Lommel, Louis Vanvelthoven, om er een beeldengroep aan te wijden. Het werk is geplaatst in het Adelbergpark in een woonwijk. Vrijdag 7 december 2018 werd het daar onthuld. Brabant Cultureel was eerder op atelierbezoek bij Margot Homan in de periode dat zij aan dit beeld werkte en zocht na de onthulling de voltooide beeldengroep op in Lommel.

De beeldengroep van Margot Homan in het Adelbergpark in Lommel. Foto Piet den Blanken


Het kunstwerk bestaat uit een groot bronzen beeld dat de rechten van de mens uitbeeldt in een metafoor. Daar omheen zijn glazen portretten geplaatst. Het bronzen beeld stelt twee personen voor waarbij de één zich ontfermt over de ander. Het beeld roept gevoelens van medemenselijkheid en compassie op. Toch is het niet zo dat de hulpbehoevende man een onderdanige houding aanneemt. De hulpbehoevende man heeft zijn waardigheid behouden. Homan heeft er bewust voor gekozen beide mannen als gelijkwaardige figuren uit te beelden. Die gelijkwaardigheid heeft alles te maken met de tekst die onder de glazen panelen is aangebracht: ALLE MENSEN WORDEN VRIJ EN GELIJK IN WAARDIGHEID EN RECHTEN GEBOREN. Met deze zin begint artikel 1 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Margot Homan in november 2017 aan het werk aan de beeldengroep in haar atelier in Tilburg. Foto Piet den Blanken

Rondom de beeldengroep staan in glas uitgevoerde portretten van voorvechters voor de mensenrechten. Er is gekozen voor portretten van Gandhi, Nelson Mandela, Martin Luther King, Eleanor Roosevelt, Lily Boeykens en Françoise Tulkens. De mannen zijn door hun toespraken, statements en acties uitgegroeid tot persoonlijkheden en zijn veel bekender geworden dan de vrouwen die zich slechts op de achtergrond hebben ingezet voor de mensenrechten. De glaspanelen zijn uitgevoerd in samenwerking met Glasatelier Hagemeier in Tilburg. (ivb)

Lees ook op Brabant Cultureel: Beeldhouwer Margot Homan streeft in haar werk naar evenwicht en schoonheid  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *