Marinus Bies was als kunstschilder decennialang een begrip in Oost-Brabant. Hij was vooral bekend van zijn donker aangezette landschappen in de Peel. Een halve eeuw geleden overleed hij. Voor kleinzoon Marc aanleiding om nog eenmaal de schijnwerper op zijn grootvader te richten.
door Emmanuel Naaijkens
Vijftig jaar geleden overleed kunstenaar Marinus Bies, bekend als ‘de schilder van de Peel’. Om hem te gedenken doen zeven musea in Aarle-Rixtel en omgeving mee aan een expositie-estafette. In die musea is werk te zien van ‘de oude Bies’, zoals hij in de volksmond bekend stond, al dan niet in combinatie met werk van hedendaagse kunstenaars. De deelnemende musea zijn: De Wieger in Deurne, Klok en Peel in Asten, Peel en Maas in Helden, de Peelstreek in Ysselsteyn, buitencentrum De Pelen in Ospel, kunstpodium Het oude Raadhuis in Beek en Donk, en Galerij-Museum Bies in Aarle-Rixtel.



Kunsthistorici Ger Jacobs en Peter Thoben schreven een boek over leven en werk van Marinus Bies dat naar verwachting eind april verschijnt. In dat boek is ook een bijdrage opgenomen van Marianne Reerink, oudste kleindochter van de schilder.
Marinus Bies was een autodidact
Marinus Bies (1894-1975) was geboren in een eenvoudig gezin in Aarle-Rixtel. Zijn vader was onder andere schaapsherder. Al op jonge leeftijd tekende Marinus naar hartenlust, maar een opleiding aan een kunstacademie zat er niet in. Hij was in zijn aard een natuurmens, maar moest als kantoorklerk de kost verdienen. In zijn vrije tijd ging hij door met zijn grote liefhebberij: schilderen. Als autodidact bekwaamde hij zich in het schildersvak, al zou hij ook enige tijd onderricht volgen bij de kunstenaars Herman Moerkerk en Arnold Gorret.

In de grote crisis van de jaren dertig kwam ook Bies op straat te staan en het kostte hem moeite om voor zijn gezin de eindjes aan elkaar te knopen. Niettemin ontwikkelde hij zich artistiek en kreeg hij de gelegenheid om zijn doeken te exposeren. Een van de hoogtepunten was in 1957 een expositie in wat nu Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch is. Het Van Abbemuseum kocht een schilderij. Bies raakte ook bevriend met tijdgenoot en fotograaf Martien Coppens.



Vlaamse expressionisten
In 1993 richtte conservator Peter Thoben in het inmiddels niet meer bestaande Museum Kempenland in Eindhoven een expositie in met schilderijen van Bies. Diens ontwikkeling duidde hij aldus: ‘Beïnvloed door Vlaams expressionisten komt hij tot zijn karakteristieke, zware, sombere Peellandschappen in aardkleuren. Met een innerlijke bewogenheid probeert hij op basis van herinnering een stemmingsvol beeld op te roepen, waarbij de lichtwerking tot het dramatische effect bijdraagt.’ Hij zou later door reizen naar Frankrijk meer kleur gaan verwerken in zijn schilderijen.



In Aarle-Rixtel leeft de naam Bies ook voort in de gelijknamige Galerij-Museum, in 1972 opgericht door zijn zoon Henk. Sinds 2002 zwaait kleinzoon Marc Bies, kunstschilder en restaurateur, daar de scepter.
De exposities:
• De Wieger (Deurne) > tot en met 25 mei 2025
Zie > De schoonheid van het onbekende
• Galerij-Museum Bies (Aarle-Rixtel) > 3 april tot en met 26 oktober
• Museum Klok en Peel (Asten) > 6 april tot en met 28 september.
Met ook werk van Helma Veugen
• Buitencentrum De Pelen (Ospel) > half april tot half oktober.
Met ook werk van Michel van der Heijden
• Peelstreek (Ysselsteyn) > mei-juni-juli.
Met ook werk van Hein van Well
• Oude Raadhuis (Beek en Donk) > 4 september tot en met 26 oktober.
Met ook werk van Martien Coppens en Marinus Dillen
• Museum Peel en Maas (Helden) > 4 september tot en met 26 oktober.
Met ook werk van Pieter Verstappen

Afbeelding van schilderijen > collectie Galerij-Museum-Bies, Aarle-Rixtel
Meer over schilderkunst op Brabant Cultureel
© Brabant Cultureel 2025