Expositie in het Markiezenhof over een verlichte markies die er zelf nooit verbleef

Het laatmiddeleeuwse Markiezenhof in Bergen op Zoom is beslist het mooiste stadspaleis dat we in Nederland kennen. Het kende een aantal markante bewoners, maar nu besteedt het museum aandacht aan de markies die er nooit verbleef: Carl Theodor van de Palts-Sulzbach. Een verlichte vorst die keurvorst van Beieren werd, maar ook in het huidige Noord-Brabant nogal wat belangen had. De feestelijke hofcultuur staat centraal.

door Lauran Toorians

Wie een beetje roem vergaart en ook nog eens een mooi rond aantal jaren leeft, kan later dubbele herdenkingsjaren tegemoet zien. Een voorbeeld is de vorst Carl Theodor van de Palts-Sulzbach (1724-1799) die in 2024 driehonderd jaar geleden werd geboren en vijfenzeventig jaar later overleed. Erg bekend is hij nu niet meer, maar in zijn tijd genoot hij roem en dat is reden genoeg voor gelijktijdige exposities in Bergen op Zoom, Mannheim en (inmiddels voorbij) in het slot Schwetzingen en in het Bayerisches Nationalmuseum in München.

Opgevoed door zijn oudoom in Mannheim

In dit Duitse rijtje figureert Bergen op Zoom niet toevallig. Carl Theodor was markies van Bergen op Zoom. Naar adellijke begrippen begon het leven van Carl Theodor redelijk bescheiden. Hij werd op 10 december 1724 geboren in Drogenbos bij Brussel als telg van de Beierse vorstenfamilie Wittelsbach. Negen jaar oud erfde hij van zijn vader de titel paltsgraaf van Sulzbach, een mini-vorstendommetje in de Hunsrück ten oosten van Trier.

Opgevoed werd hij in Mannheim door zijn oudoom van wie hij in 1742 – nog maar achttien jaar oud – het keurvorstendom Palts-Neuburg erfde, samen met de hertogdommen Gulik (Jülich) en Berg en de heerlijkheden Wijnendale en Land van Ravenstein. Van zijn moeder, markiezin van Bergen op Zoom, erfde hij het markiezaat Bergen op Zoom. Om al dit bezit veilig te stellen, trouwde Carl Theodor in datzelfde jaar met zijn nicht Elisabeth Auguste van Sulzbach. Pas in 1766 werd een zoontje geboren dat helaas al na een dag overleed. Meer kinderen kreeg het paar niet, maar Carl Theodor produceerde wel een flinke reeks buitenechtelijke kinderen bij meerdere vrouwen.

Markiezenhof
Het Markiezenhof in Bergen op Zoom. Foto > M.M. Minderhoud / Wikipedia
Miniatuurportretten van keurvorst Carl Theodor en keurvorstin Maria Elisabeth Aloyse Auguste openen de tentoonstelling. Olieverf op koper. Collectie Kurpfälzisches Museum, Heidelberg. Foto > Lauran Toorians

Geen wettige kinderen betekende geen opvolger en dat was voor elke edelman een serieus probleem. Ook de keurvorst van Beieren was kinderloos en om het Wittelsbach-bezit in de familie te houden, regelde hij al in 1766 dat Carl Theodor hem zou opvolgen. Dat ging na het overlijden van Maximilaan III van Beieren niet zonder strijd, maar Carl Theodor had de beste papieren en werd dus keurvorst van Beieren. Waar hij eerder vooral had hofgehouden in Mannheim, verhuisde hij nu naar München waar hij uiteindelijk in 1799 ook overleed.

Markiezenhof
Portretten van Carl Theodor en keurvorstin Maria Elisabeth Aloyse Auguste uit de eigen collectie van Markiezenhof. Zij zijn afgebeeld als keurvorstelijk echtpaar. Het zijn mogelijk eigentijdse portretten naar originelen door Johann Georg Ziesenis. Foto > Lauran Toorians

Keurvorst

Hofhouding met pracht en praal

In Bergen op Zoom of in het Land van Ravenstein is deze markies zelf nooit geweest, net zo min als in zijn andere Nederlandse (Brabantse) bezittingen. Hij was namelijk ook heer van Borgvliet, Sint-Michielsgestel, Gemonde, Oud- en Nieuw Herlaar, Bersele, van Braine l’Alleud (Eigenbrakel) en nog veel meer. Daarnaast had hij kleinere stukken grondbezit in onder meer Tilburg en Loon op Zand.

Markiezenhof
Carl Theodor liet op zijn kosten de kloosterkerk van de Wilhelmieten in Huijbergen restaureren. Als kroon op het werk werd na afronding daarvan boven het hoofdaltaar zijn dubbelwapen aangebracht. Collectie Wilhelmietenmuseum, Huijbergen. Foto > Lauran Toorians
Zegeldoos van verzilverd messing uit het Rijksarchief van Carl Theodor. Op de doos het wapen weergegeven dat hij sinds 1777 voerde als Reichsvikar. Collectie > Kurpfälzisches Museum, Heidelberg. Foto > Lauran Toorians

Je kunt je afvragen of al dit bezit reden genoeg is om iemand drie eeuwen na zijn geboorte nog te herdenken. Ook zijn adellijke tijdgenoten moesten weliswaar erkennen dat hij was doorgedrongen tot de hoogste regionen, maar spotten er tegelijk mee dat hem dit alles toch vooral door gunstige erfenissen – en dus met een flinke dosis geluk – was toegevallen. Maar er is nog een andere kant aan Carl Theodor van de Palts-Sulzbach. In de tijd waarin vooral Lodewijk XIV het grote voorbeeld vormde, voerde hij een hofhouding met veel pracht en praal. Als toonbeeld van een verlicht vorst had hij veel belangstelling voor de wetenschap en de kunsten en zette hij zich in om zijn bezittingen economisch tot bloei te brengen. Hij liet wegen aanleggen, bossen aanplanten en stimuleerde vernieuwingen in de landbouw en de opkomende industrieën.

Liefde voor kunst

Belangrijker is misschien nog wel zijn kunstliefde. Hij speelde fluit en onderhield in Mannheim het grootste hoforkest dat Europa tot die tijd had gezien: de Mannheimer Schule met zestig muzikanten waaronder bekende namen als František Xaver Richter, Christian Cannabich en Carl Stamitz. Hier ontstond een muziekstijl die geldt als de voorloper van het Weense classicisme met Haydn, Mozart en Beethoven. Mozart verbleef ook enige tijd in Mannheim, slaagde er niet in een aanstelling te krijgen, maar leerde er wel zijn vrouw Constanze kennen. In 1780 schreef Mozart in opdracht van Carl Theodor zijn opera Idomeneo die een première beleefde in het nog steeds bestaande Residenztheater in München.

De vorst kijkt naar zijn statieportret als keurvorst. Foto > Lauran Toorians

Ook Voltaire kon rekenen op aandacht van de vorst. Carl Theodor stichtte in 1763 de Mannheimer Akademie der Wissenschaften met afdelingen voor geschiedenis, de natuurwetenschappen en anatomie-chirurgie, in 1780 uitgebreid met het eerste internationaal opererende gezelschap voor meteorologie. Ook kwamen er een hofbibliotheek en een kunstkabinet, evenals een tekenacademie en een theater met een vast gezelschap. Allemaal omdat dat economisch nuttig werd geacht, maar toch. Verworvenheden die deels ook nu nog bestaan. Kom daar maar eens om bij een tegenwoordige bestuurder.

Grootste stadspark van Europa

Ook Düsseldorf en München genoten van de weldadigheid van deze vorst. Zo liet hij in München de enorme Englischer Garten aanleggen. Dat is een van de grootste stadsparken in Europe en het park was vanaf het begin volledig openbaar. Een opvallend gebouw in dit park in Engelse landschapsstijl is de Chinese pagode uit 1790. Zijn belangstelling voor Engeland blijkt ook uit het feit dat hij in 1788 in London de katholieke Warwick Street Church onder zijn persoonlijke bescherming nam om zo zeker te stellen dat de katholieke kerk in Engeland aanwezig kon blijven. En hoewel streng katholiek, liet hij in het park bij zijn slot in Schwetzingen een moskee bouwen. Als tuinornament weliswaar, maar ook als verlicht blijk van nieuwsgierigheid naar alles en iedereen.

De moskee in het park bij Slot Schwetzingen. Foto > Roman Eisele / Wikipedia

De verschillende exposities over Carl Theodor van de Palts-Sulzbach leggen verschillende accenten op zijn leven, uiteraard deels lokaal bepaald. Voor Bergen op Zoom – waar hij dus nooit was – viel de keuze op ‘Feesten als een vorst’. Dat is een thema dat goed past in de entourage van het Markiezenhof, een museum waarvan toch het prachtige gebouw zelf de grootste attractie vormt.

Een week lang feesten

Tot de belangrijkste feesten die Carl Theodor en zijn echtgenote gaven behoorden het vieren van hun beider verjaardagen en naamdagen (de dag waarop hun naamheilige wordt gevierd). Dat waren geen avondjes met familie en vrienden, maar grote ondernemingen die tot een week in beslag konden nemen en soms wel een jaar voorbereiding vereisten. Er was een banket, een jachtpartij en vaak een concert. Opera- of theatervoorstelling en dergelijke feesten vormden belangrijke ontmoetingsmonumenten voor de Europese adel. Er werden dus ook ‘zaken’ gedaan, op politiek en diplomatiek vlak, maar ook in het overeenkomen van huwelijken.

De jacht vormde een belangrijk tijdverdrijf aan het hof. Naarmate de leeftijd vorderde ging men over van de drijfjacht op valkenjacht. Kijkdoos gemaakt door Martin Engelbrecht uit Augsburg. Collectie > Speelgoed Museum, Deventer. Foto > Lauran Toorians
Zaaloverzicht met een voorstelling van de vorst als wetenschapper. Links jachttrofeeën en aan de achterwand portretten van Frederik V van de Palts en Elizabeth Stuart. Frederik was kortstondig koning van Bohemen en kreeg na zijn afzetting asiel in de Republiek der Nederlanden. Hij was een neef van Frederik Hendrik. De portretten zijn eigendom van de gemeente Tholen. Foto > Lauran Toorians
Vast onderdeel van elk feest aan het hof vormde een banket. In de expositie voorgesteld met meubels, serviesgoed, glaswerk en bestek uit de collectie van het Markiezenhof. Foto > Lauran Toorians

Al deze aspecten komen in de tentoonstelling aan bod. Met nogal bescheiden middelen – het Markiezenhof verkeert chronisch in geldnood en verdient een gemeentebestuur dat nog iets kan leren van Carl Theodor – maar in een vorm die toch iets van de grandeur van toen laat voelen. Met objecten uit de eigen collectie, enkele mooie bruiklenen en afgewogen zaalteksten treft deze tentoonstelling de sfeer van het hofleven zoals dat in het Markiezenhof geweest had kunnen zijn. Jammer is dan weer dat de stijlkamers die tot de vaste opstelling in het museum behoren niet nadrukkelijker bij deze expositie zijn betrokken, maar dat is een detail. De bezoeker zal toch vrijwel zeker het hele museum doorwandelen en die zalen dus niet overslaan.

‘Feesten als een vorst’, tot en met 25 mei 2025 in het Markiezenhof, Bergen op Zoom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *