Van 19 tot en met 21 april 2025 is niet alleen het Paasweekend, maar ook het Weekend van het Verdedigingserfgoed. Op tal van plaatsen in heel Nederland zijn dan oude en minder oude verdedigingswerken te bezoeken. In Noord-Brabant zijn dat vooral forten en vestingen in het uiterste zuiden van de (Nieuwe) Hollandse Waterlinie en forten van het Zuiderfrontier. Wie grote bunkers uit de Tweede Wereldoorlog of de Koude Oorlog wil zien, zal de provincie uit moeten.

Wat opvalt is dat vooral West-Brabant en het Land van Heusden en Altena goed meedoen (al doen Heusden en Woudrichem zelf dan weer niet mee). Paaseieren zoeken in ’s-Hertogenbosch heeft weinig met verdediging te maken, maar in die stad is ook Museum Bastionder te bezoeken en kan op de Binnendieze een Vestingvaart worden gemaakt.
Niet alle vestingwerken doen mee
In Vught zijn er rondleidingen in Fort Isabella. De vestingsteden Ravenstein en Grave doen niet mee en ook de Peel Raamstelling laat dit evenement aan zich voorbijgaan. Ook de kastelen waaraan Noord-Brabant behoorlijk rijk is, zien er blijkbaar geen brood in. Net over de provinciegrens pakt wel Slot Loevestein uit met extra activiteiten.

Het weekend is een initiatief van de Stichting Forten Nederland die in 2011 werd opgericht onder de naam Stichting Liniebreed Ondernemen. Zij stelt zich op als de bewaker van het rijke verdedigingsverleden van Nederland en zet zich in voor het behoud van de forten, bunkers, vestingen en linies ‘die ons tegen tegenspoed hebben beschermd en onze nationale aard hebben gevormd’.
Dat klinkt idealistischer dan het ‘ondernemen’ in de oorspronkelijke naam van de stichting. Maar goed, er is geld nodig om erfgoed te behouden. Ook dat zit in ‘onze nationale aard’. In de actualiteit is misschien belangrijker dat dit erfgoed laat zien we nooit zonder verdediging hebben gekund en daar vaak veel voor over hebben gehad. Dat dit nu ook nodig lijkt, is dus niet nieuw. (lt)
forten.nl/activiteiten/evenementen/weekend-van-het-verdedigingserfgoed
Meer over vestingwerken op Brabant Cultureel
© Brabant Cultureel 2025