‘OMG! Relipop’ heet de nieuwe tentoonstelling in het Udense museum Krona. Van 5 april tot en met 7 september 2025 zijn er werken te zien waarin de populaire en tegelijk controversiële kunststroming Popart samenvloeit met religie en spiritualiteit. ‘Oh My God’ zal menigeen wellicht denken, als hij zich voorstelt hoe humor, spot en dubbelzinnigheid Jezus als mikpunt nemen.


Popart staat al zestig jaar onverminderd in de belangstelling, maar de relatie van deze kunststroming met religie bleef vaak onderbelicht. Juist op dit terrein is ze echter op haar best. Werk van kunstenaars als Andy Warhol, Niki de Saint Phalle, Jeff Koons, Jacques Frenken en Wim Delvoye roept zowel een glimlach op, als commotie en weerzin. De tentoonstelling laat zien dat Popart dit controversiële karakter niet heeft verloren.
Start met een schok
De expositie start geheel volgens het karakter van Popart met een schok: met de ‘shootings’ van Niki de Saint Phalle en met Jacques Frenkens ‘Target’, waarin Christus als mikpunt aan een schietschijf hangt. Beide kunstenaars namen de gipsen heiligenbeelden op de korrel, die in de jaren zestig massaal hun waarde en status verloren. Verderop in de tentoonstelling wordt ingezoomd op commercie, community en navolgers uit de jaren tachtig, negentig en tweeduizend. Dit gebeurt aan de hand van nationale en internationale Popart-iconen Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Woody van Amen, Tempi & Wolf, Jeff Koons, ‘Popart-non’ Corita Kent en vele anderen.
Tegelijk toont museum Krona enkele nieuwe aanwinsten van onder anderen Femmy Otten en Pauline Curnier Jardin. Met steun van het Mondriaan Fonds en de Stichting Vrienden van Museum Krona heeft het museum de collectie hedendaagse kunst de afgelopen jaren uitgebreid met belangrijke werken als het monumentale beeld ‘We once were one’ van Femmy Otten en de video ‘Fat to Ashes’ van Pauline Curnier Jardin. Onder het motto ‘dialoog en confrontatie’ worden ze geëxposeerd te midden van laatmiddeleeuwse heiligenbeelden en passievoorstellingen.
‘We once were one‘
Tevens zijn er bijzondere series te vinden die op termijn aan het museum zullen worden geschonken. Zoals ‘Bijbelvoorstellingen’ van Arie Visser (vader van Carel Visser) en een apostelserie van de Ploegschilder Jannes de Vries. Ook voorstellen tot aankopen van Mai van Oers en Derk Thijs worden getoond, naast werken die inmiddels zijn verworven, zoals foto’s uit de serie ‘Nonnen und Mönche’ van Roland Fischer.
Blikvanger van dit deel van de expositie wordt niettemin het meer dan manshoge (of beter gezegd ‘vrouwhoge’) beeld ‘We once were one’ uit 2022 van Femmy Otten. Het is uit lindenhout gekapt en gemaakt voor de kunsthal in Gent die is gevestigd in een voormalig oud karmelietenklooster. Nu verhuist het beeld naar de nog deels bewoonde abdij van de Birgittinessen in Uden. (av)
www.museumkrona.nl > omg-relipop
www.museumkrona.nl > dialoog-en-confrontatie
Lees meer over Museum Krona op Brabant Cultureel