Hein van Kemenade, medewerker van Brabant Cultureel, interviewt in een podcast Elsbeth Etty, schrijfster van de biografie over Hugo Brandt Corstius. De bejubelde biografie Ik heb nog nooit gelogen verscheen eind vorig jaar en beleefde inmiddels enkele herdrukken. Van Kemenade bespreekt in de podcast onder meer spraakmakende perioden in het leven van Brandt Corstius.

Hij is op 29 augustus 1935 geboren in een tussenwoning in een middenklassenbuurt in Eindhoven. Zijn vader werkte als gepromoveerd docent Nederlandse taal en geschiedenis aan het Gemeentelijk Lyceum. Als baby was Hugo al geen gemakkelijk kind. ‘Hugo was een huilbaby die hen [de ouders] ’s nachts wakker hield, borstvoeding weigerde en overdag zijn moeder in verlegenheid bracht met zijn onophoudelijke gebrul vanuit de kinderwagen’, schrijft Etty in de biografie. Een jaar later verhuisde het gezin naar Utrecht omdat vader daar een nieuwe baan als leraar kon krijgen.
Tientallen pseudoniemen
De hoogbegaafde Hugo Brandt Corstius ontwikkelde zich als informaticus en linguïst en zou net als zijn vader op een gegeven moment hoogleraar worden. Hij bekleedde in 1988 de Leonardo Leerstoel aan de universiteit van Tilburg. Maar Brandt Corstius is bij het grote publiek vooral bekend van zijn felle, compromisloze columns die hij schreef onder tientallen pseudoniemen zoals Battus, Piet Grijs, Stoker en Maaike Helder.


In de podcast spreekt Hein van Kemenade met Elsbeth Etty, bij haar thuis in Amsterdam, onder meer over de Buikhuisenaffaire. Brandt Corstius schreef begin jaren tachtig genadeloos over het omstreden onderzoek van deze criminoloog. In 1987 kreeg hij de P.C. Hooftprijs toegekend, maar het kabinet weigerde, zoals tot dan toe gebruikelijk, de voordracht te bekrachtigen. Als columnist had Brandt Corstius te hard tegen de schenen geschopt van de autoriteiten. Hij overleed in 2014 in Amsterdam. (en)
Hein van Kemenade maakte de podcast voor het Bredase culturele radioprogramma GrensGeluiden.

De podcast staat ook op streamingsdienst Spotify
Lees meer bijdragen van Hein van Kemenade op Brabant Cultureel