In de monografie Jacques van Groenendael (Nunhem 1864-Breda 1932). Architect, aannemer, zakenman en meer die begin 2025 uitkwam bij uitgeverij Verloren, schetst Mart J.M. Franken leven en werken van Jacques van Groenendael. Hij kan worden beschouwd als een bouwmeester-exponent van het Rijke Roomse Leven. De Limburger Van Groenendael begon als aannemer en vervolgde zijn carrière vooral als (autodidactisch) architect. Hij was de derde generatie in zijn familie die dat carrièrepad koos.

Vanaf zijn verhuizing van Hilversum naar Breda, na zijn huwelijk in 1907, was West-Brabant het werkterrein van Van Groenendael. Behalve villa’s en een woonwijk met zo’n tweehonderd (sociale) huurwoningen (Sint Anneke, omgeving Dijklaan, Breda) bestond zijn architectenoeuvre voornamelijk uit katholieke kerken – hij ontwierp er meer dan dertig – kloosters en andere ‘gestichten’ (waaronder scholen) waarvan er een flink aantal nu gemeentelijk of rijksmonument zijn. Zo ontwierp hij de Willibrorduskerk in Sint-Willebrord, de OLV van Bijstandkerk in Baarle-Nassau en de Franciscus Kweekschool, met kapel en internaat, aan het Ingen Houszplein in Breda.

Van Groenendael was een echte ondernemer. Behalve aannemer en architect was hij ook oprichter van een stoomtimmerfabriek voor kerk- en schoolmeubilair, exploitant van een bruinkool-ontginningsmaatschappij en oprichter/exploitant van een modelboerderij. In Breda was hij medeoprichter van de eerste Bredase katholieke woningbouwcorporatie (Sint Joseph) en gemeenteraadslid. Ondanks zijn ondernemende aard stierf hij berooid.
Achterin de monografie is een uitgebreide oeuvrecatalogus van zijn werk als architect opgenomen (behandeld worden ruim 100 werken) plus een lijst met zijn belangrijkste werken als aannemer. (cl)

Mart J.M. Franken, Jacques van Groenendael (Nunhem 1864-Breda 1932). Architect, aannemer, zakenman en meer. Van Limburg via Hilversum naar West-Brabant. Rijkdom verworven, failliet gestorven. Hilversum: Verloren 2024, 256 pp., ISBN 9789464551518, hb., € 35,00.
Meer over architectuur op Brabant Cultureel