Filmmaker André van Duren (Reek 1958) gaat opnieuw een speelfilm opnemen in Noord-Brabant. Deze keer is het rivierdorp Megen de locatie waar, zo is de bedoeling, in 2026 opnamen worden gemaakt. Huub Stapel is gecast voor de hoofdrol. Het verhaal gaat over een plattelandsdokter en is een remake van de Franse film ‘Médecin de campagne’. Eerder maakte Van Duren onder meer de speelfilms ‘De bende van Oss’ en ‘De Helleveeg’ naar het gelijknamige boek van A.F.Th. van der Heijden.

Van Duren vertelt over zijn plan in een interview met Cor Swanenberg in de nieuwste uitgave van Brabants, een tijdschrift over ‘Brabanders en hun taal’. Het is ook al bekend wie de hoofdrol van dorpsdokter gaat spelen namelijk acteur Huub Stapel.
De filmmaker gaat in het interview uitgebreid in op zijn geboortegrond in Noordoost-Brabant die hij begin jaren tachtig verliet om zich in Utrecht in de filmwereld te storten. Maar hoewel hij al lang weg is uit Reek, voelt hij zich nog steeds verbonden met Brabant en hij koestert het dialect. Van Duren is ook nog vaak in deze provincie, al is het maar om zijn familie op te zoeken.
Van Duren gehecht aan Brabants dialect
Hij hecht eraan dat acteurs in zijn films het dialect spreken van de omgeving waarin de film speelt. ‘Het is natuurlijk absurd dat Napoleon in een film Engels praat. Als je de sociale klasse wilt weergeven in ‘De Helleveeg’, is het wel belangrijk dat het gebeurt in de juiste taal. Natuurlijk sjoemel je altijd, want het is geen zuiver dialect. Eerder een tussentaal.’ Dat het dialect bij Van Duren in de genen zit blijkt ook wel uit zijn aanwezigheid op de Gij-dag in Goirle in november vorig jaar.
André van Duren heeft nog een andere film in voorbereiding met ook een locatie in Brabant. Samen met popmuzikant Bertus Borgers, een van de grondleggers van de Rockacademie in Tilburg, werkt hij aan een filmproject dat zich in deze stad afspeelt.
Met zijn film over de plattelandsdokter stapt Van Duren in de voetsporen van Fons Rademakers. Die verfilmde in 1958 in Lith het boek Dorp aan de rivier van Anton Coolen, waarin eveneens aan dorpsdokter een prominente rol speelt. Coolen had zich laten inspireren door Hendrik Wiegersma, destijds de eigenzinnige dorpsarts van Lith. Jacob Wiegersma uit Lith stond model voor Tjerk van Taeke in het boek van Anton Coolen. Diens zoon Hendrik zou later een vergelijkbare reputatie als huisarts en kunstenaar opbouwen in Deurne. (en)

Enkele andere onderwerpen in Brabants nr. 4, jaargang 11: Vooruitblik op het Brabants Boekske 2025; Ed Schilders over het Tilburgs Volkslied; een interview met taalkundige Yoin van Spijk over de herkomst van onze taal; een interview met muzikant Martin Kuijten en een artikel over plaatsnamen met ‘wijk’, zoals Waalwijk.
Onzekere toekomst tijdschrift Brabants
Het zou wel eens kunnen gebeuren dat Brabants volgend jaar maart voor het laatst verschijnt. De redactie bestaat overwegend uit (bijna) tachtigers, voor wie de productie van het kwartaalblad een steeds grotere opgave is. Men is op zoek naar jongere dialectliefhebbers die het stokje willen overnemen van de huidige redactie: info@stichtingbrabants.nl
Meer over dialect op Brabant Cultureel