Luidklokken en carillons vormen een misschien niet meteen in het oog springend, maar wel degelijk belangrijk deel van ons erfgoed. Hun geluid is zo vanzelfsprekend aanwezig, dat we er maar zelden echt bij stilstaan en wie hoort aan het luiden van een kerkklok nog van welk geslacht de recent overledene in de parochie is, als er überhaupt nog ‘overluid’ wordt? Ook het riedeltje van een carillon kort voor de uurslag is functioneel, want het maakt attent dat je moet beginnen te tellen om te weten hoe laat het is. Daarnaast kunnen klokken erg oud zijn en met hun versiering en opschrift ook een (kunst)historisch document van belang.

Museum Klok & Peel in Asten draagt kennis uit over klokken en alles wat daarmee samenhangt. En om die kennis nog beter te ontsluiten presenteert dit museum in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een ‘KlokkenWiki’ op het internet. Op dit digitale platform is alle mogelijke informatie over de klokkencultuur in Nederland te vinden in de vorm van een echte ‘wiki’, dus een zogenaamd ‘open source platform’. De lancering van de KlokkenWiki is op vrijdag 21 maart 2025 tijdens een speciaal symposium waarbij klokkenliefhebbers uit heel het land worden verwacht.
Databank met alle klokken in Nederland
Rainer Schütte, conservator Klok bij het museum en projectleider KlokkenWiki vertelt over het project: ‘De RCE beschikt al langer over een databank waarin alle klokken van Nederland zijn geïnventariseerd. Wij mochten een plan bedenken voor de publieke ontsluiting van die catalogus. In Museum Klok & Peel leefde eenzelfde wens voor wat betreft de eigen klokkendocumentatie. Daarom hebben wij hebben een werkgroep geformeerd en het KlokkenWiki-plan bedacht en vormgegeven. De RCE heeft dat project financieel ondersteund door het verstrekken van een subsidie. De KlokkenWiki is technisch voorbereid door museumvrijwilliger Wolf Compiet, terwijl Patrick van Halen en graficus Eddy van Dijk voor de overzichtelijke vormgeving tekenden.’

De klokkencatalogus van de RCE bevat informatie over vijftienduizend klokken en gebruikers van de wiki kunnen die informatie in de loop der tijd gaan verrijken. Net als bij Wikipedia kan iedereen informatie aanvullen met relevante wetenswaardigheden. Die bijdragen worden dan gemodereerd. Foto’s en filmpjes zijn via Wikimedia Commons en YouTube te linken. Liefhebbers die nieuwe informatie willen aandragen, vinden op KlokkenWiki een handleiding en bijdragen kunnen heel divers zijn, van beschrijvingen en historische wetenswaardigheden tot anekdotische gegevens. Op dit moment is de basisinformatie al verrijkt met bijna eenentwintigduizend artikelen, bijeengebracht door zevenentwintig gebruikers. (lt)

De KlokkenWiki wordt ten doop gehouden tijdens een symposium ‘Klokken en Erfgoed op internet’ met een dagprogramma met lezingen. Deelname aan dat symposium (incl. lunch/consumpties) kost € 40,00. Studenten € 20,00.
Beeld voorpagina > Luidklokken van de Domtoren, Utrecht. Foto via Museum Klok & Peel
Inschrijven > tickets.museumklokenpeel.nl/symposium
Meer informatie > info@museumklokenpeel.nl
Meer over Museum Klok & Peel op Brabant Cultureel