De Tilburgse fotograaf René van der Hulst timmert al jaren zowel landelijk als internationaal aan de weg. Op 13 februari 2025 houdt hij zijn eerste boek ten doop: ‘Creative Homes. Interiors and Design in the Netherlands’, een fraai interieurboek met een opvallend Brabants en dan vooral Tilburgs tintje.
door Joep Eijkens
René van der Hulst (Rotterdam 1967) verdient sinds 1991 de kost als professioneel fotograaf. Feitelijk sinds hij afstudeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg, op de afdeling audiovisuele vormgeving en met fotografie als hoofdvak. Hij is van vele markten thuis. Of, zoals hij het zelf veel mooier en preciezer formuleert: “Ik werk op het kruispunt van design, interieur, portretfotografie, kunst en architectuur.” Zowel landelijk als internationaal timmert hij al jaren aan de weg. Zo kun je zijn foto’s niet alleen tegenkomen in Quote en Het Financieele Dagblad, maar ook in buitenlandse bladen als Elle Decoration, Vogue Living en Architectural Digest. Onlangs verscheen zijn eerste boek: Creative Homes. Interiors and design in the Netherlands. En wel bij de gerenommeerde Duitse uitgever gestalten.

Binnenkijkers achter elkaar zetten
Van der Hulst heeft niet op de laatste plaats naam gemaakt als fotograaf van zogeheten ‘binnenkijkers’, fotoseries over bijzondere interieurs. In de loop der jaren heeft hij er tientallen gepubliceerd. “Toen ik twee jaar terug bezig was met het upgraden van mijn website viel me opeens op dat door het achter elkaar zetten van de verschillende binnenkijkers een groter geheel ontstond en dat dat een boek zou kunnen zijn met als rode draad interieurs van mensen met creatieve beroepen. En toen ik begin 2024 een nieuw portfolio samenstelde van mijn interieurwerk zei mijn vrouw: daar zou je een boek van moeten maken.”

Het idee was geboren, nu de uitvoering nog. “Ik had het idee dat zo’n boek commercieel aantrekkelijk zou kunnen zijn voor een uitgever, omdat veel verhalen al eens gepubliceerd waren in diverse Europese magazines. Daarom wilde ik het eerst zonder crowdfunding proberen.” Om het heel kort samen te vatten: hij maakte een eerste opzet, voegde er een paar voorbeelden bij en stuurde een en ander naar drie uitgevers, waaronder gestalten, een in Berlijn gevestigde, wereldwijd opererende uitgeverij van boeken op het brede terrein van onder meer architectuur, interieur, visuele cultuur, kunst en design.
Een internationaal publiek
De eerste van het drietal reageerde met een bevestiging van ontvangst en de tweede antwoordde dat het boek niet in hun fonds paste. “Maar op dat moment had ik al het jawoord van gestalten en die stond bovenaan op mijn lijstje”, zegt de Tilburgse fotograaf met een glimlach. “Ik wilde heel graag dat het een internationale publicatie zou worden, omdat je daardoor ook meer mensen bereikt.”

Van der Hulst kon aan de slag, op de eerste plaats in zijn archief. Hij selecteerde vijfentwintig interieurseries uit de periode 2018-2024 – grotendeels al eerder gepubliceerd in binnen- of buitenland – en daarvan koos gestalten er twintig voor het boek. Aan de totstandkoming van elke serie gaat trouwens ook een uitvoerig selectieproces vooraf, zo maakt Van der Hulst duidelijk. Voor elke interieurserie maakte hij tussen de duizend en vijftienhonderd foto’s. Dat aantal bracht hij terug tot tweehonderdvijftig en uiteindelijk vormen veertig à vijftig foto’s het materiaal waarmee hij zijn ‘verhaal’ kan vertellen. En dat waren ook de foto’s waaruit gestalten een definitieve keuze maakte. “David Keuning zorgde voor tekst en bijschriften.”


Bewoners soms ook in beeld
“Bij een binnenkijker komt alles bij elkaar wat mij het meeste boeit”, zegt de fotograaf. “Stilleven, portret, architectuur, ruimte en licht. Maar ook nieuwsgierigheid naar hoe mensen wonen, speelt natuurlijk mee.” Die mensen komen soms ook zelf in beeld. Een mooi voorbeeld is de fraaie spread waarop de Bossche grafische ontwerpers Petra Janssen en Edwin Vollebergh van Studio Boot te zien zijn te midden van hun kleurrijke interieur. Een deel van dat interieur siert trouwens de cover van het boek. Tot grote tevredenheid van Van der Hulst. “Ik had die foto zelf ook gekozen in mijn eerste opzet.”

De vormgeving van het 224 pagina’s tellende boek werd in overleg met de fotograaf verzorgd door gestalten. “Ik vond het heel prettig om dit onderdeel van het productieproces los te kunnen laten, omdat je weet dat je in handen bent van een uitstekende partij. Bovendien, er zitten al zoveel uren in.” Lachend: “De beeldbewerking van alle foto’s bijvoorbeeld was soms een dagtaak op zich.”
Inspirerend voor een eigen interieur
Van der Hulst heeft geen voorkeur voor één van de twintig hier bijeengebrachte interieurverhalen. “Het mooie van dit boek is, vind ik, dat het méér is dan een verzameling losse verhalen. Het is een eclectische mix geworden die gaat van strak en minimalistisch tot bijzonder bont en kleurrijk. Je hebt interieurboeken waar veel pagina’s op elkaar lijken, terwijl de sterk uiteenlopende interieurs hier juist spannend zijn om naar te kijken. Dat kan dus voor mensen die het boek doorbladeren heel inspirerend zijn voor hun eigen interieur. Zelf vind ik het fascinerend om te zien hoe de interieurs van creatieve mensen een verlengstuk zijn van hun creatieve leven.”

Het boek heeft trouwens een sterk Brabants en dan vooral Tilburgs tintje. Twaalf van de twintig interieurseries maakte Van der Hulst in Noord-Brabant, en zeven daarvan in Tilburg. Zo kun je, om twee voorbeelden te noemen, binnenkijken bij architect Thomas Bedaux en kunstenares Sigrid Calon.

“Dat zo’n grote uitgever dit boek uitbrengt, voelt als een kroon op mijn werk”, zegt Van der Hulst. Hij heeft ‘een royalty-deal’ maar weet ook wel dat hij er niet rijk van zal worden. “De oplage zit tussen de zes- en achtduizend exemplaren wereldwijd. Boeken van gestalten worden niet alleen in traditionele boekhandels verkocht, maar liggen ook in museumwinkels, interieurwinkels en conceptstores. Dat vind ik ook zo mooi aan het netwerk van deze uitgever: binnenkort ligt een stukje Tilburg gewoon te koop in New York!”

Het boek is op 28 januari 2025 door gestalten officieel gelanceerd, maar Van der Hulst verheugt zich vooral op de ‘launchparty’ die op 13 februari plaats zal vinden bij de Tilburgse boekhandel Gianotten Mutsaers. Dan wordt de fotograaf ook geïnterviewd door de Tilburgse journalist Paul Geerts.

René van der Hulst (met teksten van David Keuning), Creative Homes. Interiors and Design in the Netherlands. Berlijn: gestalten 2025, 224 pp., ISBN 978-3-96704-174-3, hb., € 40,00.
De ‘launchparty’ bij Gianotten Mutsaers op 13 februari begint om 19.30 uur. Aanmelden via info@gianottenmutsaers.nl
Meer over fotografie en design op Brabant Cultureel
© Brabant Cultureel 2025