Monique Hendriks, nieuwe stadsdichter van Eindhoven, staat er niet alleen voor

Monique Hendriks volgt Iris Penning op als stadsdichter van Eindhoven. Zij maakte dat afgelopen donderdag onder de vreugdekreet ‘woehieeee!’ bekend op haar LinkedIn-pagina. Maar ze gaat de klus niet alleen klaren. Ze laat zich vergezellen door de eveneens nieuwe stadsschrijvers Terrence van Lange en Corinne Heyrman.

Bovendien zijn er nog twee beoefenaars van andere kunstdisciplines die zullen aanhaken. Onder de naam Ploeg-E zal het vijftal het komende anderhalf jaar berichten over en uit de Eindhovense samenleving. ‘Wij zullen zowel in teamverband als individueel de verhalen van de stad zichtbaar, voelbaar, hoorbaar en misschien zelfs ruikbaar maken’, schrijft Hendriks op LinkedIn.

Monique Hendriks, schrijver, theatermaker, spoken word artist, clown, en dingenmaker. Beeld > YouTube

Geen dichter op een zolderkamer

Hendriks is de belichaming van de hedendaagse dichter die zich niet beperkt tot het terrein van de poëzie, maar zich ook buiten de gebaande paden van de dichtkunst beweegt. Of zoals ze zelf zegt: ‘Poëzie is allang niet meer een kunstvorm die vergt dat een dichter zich alleen op een zolderkamer opsluit.’ In 2021 werd ze uitgeroepen tot Nederlands Kampioen Poetry Slam en in datzelfde jaar won zij de El Hizjra literatuurprijs in de categorie proza.

In haar LinkedIn-profiel omschrijft zij zichzelf als ‘schrijver, theatermaker, spoken word artist, clown, en dingenmaker’. In het dagelijks leven is Hendriks, die opgroeide in Hapert, werkzaam als wetenschapper. Als senior researcher bij Avans Hogeschool doet ze onderzoek op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Hendriks als wereldverbeteraar

Ze schrijft niet alleen poëzie, maar ook korte verhalen en romans. Twee romans heeft ze in eigen beheer uitgegeven. Ook publiceerde ze twee dichtbundels. Ze maakt korte poëziefilmpjes en staat op het podium met theatrale concepten die zijn gebaseerd op haar schrijfwerk. Hendriks ziet zichzelf ook als een wereldverbeteraar. ‘Mijn focus ligt op het prikkelen van de fantasie en het zoeken naar verbinding. Ik denk dat fantasie een grote rol kan spelen in ons gevecht tegen de toenemende polarisatie. […] Mijn ambitie is om mijn publiek te verbreden voorbij fervente lezers en poëzieliefhebbers door over de grenzen tussen de creatieve disciplines heen te stappen en met andere makers samen te werken’, staat op haar website.

Bij het afscheid in het NatLab presenteerde de vertrekkende stadsdichter Iris Penning haar boek Sta ik hier een trui te passen tussen alle stropdassen. Daarin staan haar gedichten en teksten van de vier jaar dat zij als stadsdichter Eindhoven doorkruiste. Het stadsdichterschap, in casu Ploeg-E, is een initiatief van literair platform Watershed, de openbare bibliotheek en boekhandel Van Piere. (en)

Foto voorpagina > Merel Hurkmans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *