Timmerman en ‘spijkerrijmer’ John Wijnen nieuwe stadsdichter van Oss

Tijdens de dertiende editie van Tussen de Schuifdeuren in Groene Engel te Oss is op 6 juni 2024 door de voorzitter van het Poëzie Podium Oss (PPO) John Wijnen als de nieuwe stadsdichter van Oss geïnstalleerd.

Wijnen

John Wijnen is van beroep een timmerman die dicht, schrijft, schaaft en schuurt voor een inspirerend resultaat. Hij heeft een eigen stijl, is authentiek en kan een beeldende sfeer oproepen in zijn gedichten en voordrachten. Hij ziet zichzelf als ‘de spijkerrijmer’. Wijnen volgt zijn voorganger Michel Nierop (2021-2023) op. Eerdere stadsdichters van Oss waren Dichtersbent (2013-2015), Jan van den Boom (2015-2016), Kitty Schaap (2016-2019), Han Jansen (2019-2021) en Michel Nierop (2021-2023).

Debuutdichtbundel

Stadsdichter in ruste Michel Nierop presenteerde aansluitend zijn debuutdichtbundel Uit de Vergetelheid. Het eerste exemplaar daarvan werd overhandigd aan de wethouder van cultuur Dolf Warris. Deze bundel is te koop via het PPO en bij boekhandel Derijks in Oss. Tijdens het literaire programma Tussen de Schuifdeuren werd ook de Jos Steegstra Poëzieprijs uitgereikt aan Beppie Lotterman. Als dank voor haar jarenlange inzet voor het PPO en als blijk van waardering ontving zij deze prijs uit handen van de vorige winnaar, dichter Jan Rikken, met de volgende Haiku:

Beppie Lotterman
Kunst en cultuurliefhebster
Het is haar natuur

Wijnen
Beppie Lotterman ontving uit handen van collega-dichter Jan Rikken de Jan Steegstra Poëzieprijs. Foto > Ton Lotterman

De Jos Steegstra Poëzieprijs is een wisselprijs van het Poëzie Podium Oss in de vorm van een kunstwerk gemaakt door beeldend kunstenaar Wim Lemmens. Jos Steegstra was een dichter die in Oss heeft gewoond en die is overleden in 2002. Hij is bekend van onder meer de dichtbundels Grondslag en Indruisen tegen mist. Deze prijs is eerder uitgereikt aan Jan van den Boom (2016), Joost van Velthoven (2018), Kitty Schaap (2019) en Jan Rikken (2022). (en)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *