Museum Helmond toont dagelijkse dingen als kunst

Wie Museum Helmond bezoekt, krijgt waar voor zijn geld. Liefst drie exposities zijn er te zien: Bert Loerakker soloNo More Heroes over populaire beeldcultuur als inspiratiebron voor kunst en Daily Encounters and how to catch them. In die laatste tentoonstelling vangen kunstenaars ogenschijnlijk vluchtige gebeurtenissen in hun werk. Regendruppels op een oppervlak, dwarrelende blaadjes uit een boeket uitgebloeide tulpen, herinneringen aan landschappen van vroeger. Allemaal vluchtigheden die zes kunstenaars gebruiken in hun werk: Caja Boogers, Lieven Hendriks, Marie Reintjes, Eva Spierenburg, Evi Vingerling en Agnes Waruguru. Hun kunst is samengebracht in deze expositie.

De tentoonstelling gaat ook over de techniek van het schilderen van die kleine dagelijkse verschijnselen. Kunst kan immers een simpel moment uit ons leven voor eeuwig vastleggen. Hoe schilder je een vingervlek op een bewasemde spiegel of een metalen liftdeur, hoe lijkt het alsof de zon door de bomen schijnt? Wat leg je vast en wat juist niet? De expositie is een eerbetoon aan het alledaagse om ons heen, maar vooral ook een aanzet om daar eens anders naar te kijken. (avda)

Lieven Hendriks, Silver Linings, 2022.

Daily Encounters is te zien tot en met 29 september 2024.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *